DISTRIBUIȚI

Guvernul Arabiei Saudite a aprobat marţi un program vizând producerea de energie nucleară în scopuri civile, a informat agenţia oficială saudită SPA, preluată de AFP, dpa şi Xinhua, potrivit agerpres.

Programul limitează toate activităţile nucleare la scopuri exclusiv paşnice, în cadrele stabilite de convenţiile şi legislaţia internaţionale, şi prevede măsuri de securitate întărite, precum şi măsuri de bune practici în ce priveşte gestionarea deşeurilor nucleare, indică sursa citată.


Citeşte şi: Stephen Hawking a murit la vârsta de 76 de ani

Regatul saudit, cel mai mare exportator mondial de petrol, caută să-şi diversifice resursele energetice, propunându-şi construirea a 16 reactoare nucleare în următorii 20 de ani, cu un cost estimat la 65 miliarde de euro.

Programul nuclear a fost adoptat în cadrul unei şedinţe de guvern conduse de regele Salman.

Adoptarea acestui program intervine cu câteva zile înaintea vizitei pe care prinţul moştenitor Mohammed bin Salman o va efectua în SUA, în intervalul 19-22 martie, şi în care ar urma să fie încheiat un acord de cooperare în domeniul nuclear civil.

Citeşte şi: Donald Trump îşi doreşte ca SUA să-şi formeze o ‘armată spaţială’

Deocamdată au loc negocieri cu Statele Unite cu privire la transferul de tehnologie pentru construirea de centrale.

În afară de compania americană Westinghouse, mai sunt interesate de contracte cu saudiţii firme din Rusia, Franţa, China şi Coreea de Sud.