DISTRIBUIȚI

Arabia Saudită a interceptat miercuri o nouă dronă lansată de rebelii houthi, a anunţat un purtător de cuvânt al coaliţiei care intervine militar în Yemen, transmite AFP, potrivit agerpres.

Drona a fost lansată din regiunea Hodeida, în sud-vestul Yemenului, şi a fost interceptată „înainte să intre în spaţiul aerian saudit”, a precizat, într-un comunicat, colonelul saudit Turki al-Maliki.


Rebelii houthi şi-au intensificat în ultimele săptămâni atacurile cu drone contra Arabiei Saudite, care intervine militar, din 2015, în Yemen, în fruntea unei coaliţii proguvernamentale.

Două din aceste dispozitive, ce se îndreptau către sudul Arabiei Saudite, au fost interceptate luni seara, conform coaliţiei.

Miercurea trecută, 26 de civili de diverse naţionalităţi au fost răniţi în atacul cu rachetă asupra aeroportului Abha.

Organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch a calificat această operaţiune drept o aparentă „crimă de război”, cerând rebelilor houthi să înceteze imediat orice atac asupra infrastructurii civile saudite.

Aceste evoluţii au loc pe fondul tensiunii crescute în regiune, Washingtonul şi Riadul acuzând Iranul că ar fi comis atacurile de joi asupra a două petroliere în Marea Oman, ceea ce Teheranul dezminte.

Războiul din Yemen opune forţele proguvernamentale susţinute de Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite celor ale rebelilor houthi sprijiniţi de Iran şi care controlează o mare parte din nordul şi vestul ţării, precum şi capitala Sanaa.

Conflictul s-a soldat cu moartea a zeci de mii de persoane, între care numeroşi civili, conform mai multor organizaţii umanitare.