DISTRIBUIȚI

Arabia Saudită a interceptat joi o dronă a rebelilor yemeniţi care viza un oraş din sudul regatului, a anunţat coaliţia militară condusă de Riad, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Drona îndreptată împotriva unor civili din oraşul Khamis Mechait a fost interceptată şi distrusă”, a declarat purtătorul de cuvânt al coaliţiei, colonelul saudit Turki al-Maliki.


Citeşte şi: Boris Johnson s-a înconjurat în guvern de eurosceptici

Citat de agenţia de presă oficială saudită SPA, purtătorul de cuvânt a negat informaţiile rebelilor yemeniţi care au susţinut prin intermediul televiziunii lor Al-Massirah că au fost lansate drone asupra bazei militare Regele Khaled din Khamis Mechait şi că obiectivele au fost atinse cu precizie.

„Acestea sunt minciuni”, a declarat colonelul Maliki în răspuns la anunţurile rebelilor. El a spus că atacul este „un alt act al miliţiilor care este asemănător cu o crimă de război”.

Rebelii houthi, consideraţi ca fiind apropiaţi de Iran şi care sunt afectaţi din martie 2015 de bombardamente aeriene intense ale coaliţiei, şi-au intensificat atacurile cu drone şi rachete asupra unor oraşe din Arabia Saudită în ultimele săptămâni.

Pe 3 iulie, nouă civili au fost răniţi într-un atac comis de rebelii houthi pe aeroportul Abha, potrivit coaliţiei conduse de Riad. La 12 iunie, un atac cu rachetă asupra acestui aeroport a rănit 26 de civili, coaliţia ameninţând cu riposte severe.

Pe 23 iunie, un nou atac cu rachete asupra aceluiaşi aeroport a ucis un sirian şi a rănit alţi 21 de civili, potrivit coaliţiei.

Citeşte şi: Coreea de Nord a tras mai multe proiectile neidentificate

Coaliţia a intervenit din 2015 pentru a sprijini autorităţile yemenite după refugierea în Arabia Saudită a preşedintelui yemenit Abd Rabbo Mansour Hadi.

Conflictul s-a soldat cu zeci de mii de morţi, potrivit organizaţiilor internaţionale. Luptele au provocat în Yemen o criză umanitară pe care ONU o consideră ca fiind cea mai gravă din lume, milioane de persoane strămutate având nevoie de ajutor.