DISTRIBUIȚI
twitter

Aproximativ 400 de persoane au fost reținute în urma protestelor pro-democrație desfășurate la Hong Kong în prima zi a anului 2020, după ce un marș pașnic s-a transformat în haos, unii demonstranții aruncând cu cocktailuri Molotov, iar forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene, potrivit mediafax.

Un oficial din cadrul Poliției Hong Kong a informat miercuri seară că au fost reținute persoane pentru o serie infracțiuni, inclusiv participare la adunări ilegale și deținere de arme ofensive, relatează site-ul agenției Reuters


Citește și : Pompeo susţine că nu doreşte să candideze pentru un loc în Senatul SUA

Violențele au izbucnit în timpul unui marș pentru democrație, în mare măsură pașnic. n districtul Wanchai, unii protestatari au vandalizat o sucursală a băncii HSBC, polițiști în civil intervenind cu spray-uri cu piper, iar apoi forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene.

Protestatarii, mulți mascați și îmbrăcați în negru, s-au regrupat și și-au format propria linie, aruncând mai multe cocktailuri Molotov și desfăcând umbrele a se proteja de forțele de ordine.

Manifestanții și-au îndreptat furia către grupul bancar global HSBC pentru că ar fi închis un cont folosit pentru strângerea de fonduri pentru mișcarea de protest, însă instituția financiară a negat cu tărie aceste informații.

Citește și : Autorităţile turce au arestat 5 irakieni suspectaţi de pregătirea unui atentat în noaptea de Revelion

Marșul pro-democrație este organizat de Frontul pentru drepturile civile ale omului (Civil Human Rights Front, n.red.), un grup care a organizat un număr de marșuri anul trecut, la care au participat milioane de oameni.

Protestele de la Hong Kong au izbucnit în cursul verii ca reacţie la controversatul proiect de lege ce ar fi facilitat extrădările spre China continentală. În total, de la startul protestelor, în luna iunie, au fost reținute 7.000 de persoane.

Demonstrațiile au fost adesea marcate de incidente violente între protestatari și forțele de ordine, care au folosit în repetate rânduri gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispera mulțimile de manifestanți.