DISTRIBUIȚI

Aproximativ 300 de sirieni suspectaţi că aparţin grupării Stat Islamic au fost eliberaţi de autorităţile kurde pentru că mâinile lor „nu sunt pătate de sânge”, informează AFP, scrie News.ro .

Eliberarea lor a fost anunţată sâmbătă seară de administraţia semi-autonomă kurdă din nordul Siriei. Numărul lor este de 283.


Citește și: Guvernul ungar pune capăt campaniei de afişaj anti-Juncker

În sprijinul lor au fost oficiali locali şi conducători de triburi.

În comunicatul emis se arată că bărbaţii „nu aveau mâinile pătate cu sânge sirian”, sugerând că ei nu au luat parte la nicio luptă.

„Şi-au pierdut calea… au încălcat tradiţiile societăţii siriene şi legea, iar unii dintre ei au fost induşi în eroare, dar rămân copiii noştri sirieni”.

Eliberarea lor este un gest de „cooperare, fraternitate şi clemenţă”, se mai arată în comunicatul publicat pe site-ul Forţelor Democrate Siriene (SDF), susţinute de Statele Unite.

Prizonierii au fost eliberaţi în câteva zone din nordul Siriei, între care oraşul Raqa, care a fost centrul „califatului” Stat Islamic.

Citește și: Un nou atac furibund al lui Donald Trump la adresa lui Robert Mueller

Organizaţia Syrian Observatory for Human Rights, care are centrul în Marea Britanie, a transmis că aceasta nu a fost prima acţiune de acest fel întreprinsă de autorităţile kurde, însă numărul este de data aceasta destul de mare.

SDF a reţinut sute de presupuşi jihadişti străini, între care femei şi copii despre care se spune că au legături cu membri ISIS.

În noiembrie 2013, grupările kurde din Siria au anunţat stabilirea unei regiuni semi-autonome împărţită în trei zone, după câteva victorii împotriva rebelilor şi juhadiştilor.