DISTRIBUIȚI
Un momento delle operazioni di recupero dei migranti davanti alla coste della Libia nell'ambito della missione europea EuNavFor Med e quella italiana Mare Sicuro. Si tratta della più grande operazione di salvataggio del 2016, 17 marzo 2016. La missione navale europea EuNavFor Med, lanciata l'estate scorsa, dopo che l'Europa fu scossa dal naufragio del 18 aprile in cui morirono 800 persone. Dal 27 luglio è pienamente operativa. Negli oltre duecento giorni di missione, comandata dalla portaerei 'Cavour', la flagship della Marina Militare italiana, quello tra il 22 e 23 dicembre il peggiore: 24 barche intercettate, con oltre cinquemila migranti. ANSA

Aproximativ 1.000 de migranţi care încercau să ajungă în Europa pe mare au fost interceptaţi în largul coastei Libiei în decursul ultimelor 48 de ore, a anunţat luni Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), citată de France Presse, potrivit agerpres

‘În cursul ultimelor 48 de ore, aproape 1.000 de migranţi au fost interceptaţi şi retrimişi în Libia’ de către gărzile de coastă libiene, a indicat biroul libian al OIM pe contul său de Twitter.


Citește și : Irakul dă ÎNAPOI Kuwaitului bunurile şi documentele furate în timpul invaziei din 1990

‘Echipele OIM au fost prezente la toate punctele de debarcare pentru a furniza asistenţa necesară’, a asigurat această agenţie interguvernamentală cu sediul în Elveţia.

Agenţiile ONU şi organizaţii neguvernamentale denunţă cu regularitate retrimiterea în Libia a migranţilor interceptaţi pe mare în centre speciale, unde condiţiile sunt deplorabile.

‘Reafirmăm că reţinerile arbitrare trebuie să înceteze’, mai subliniază OIM luni.

Aproximativ 1.000 de persoane – bărbaţi, femei, copii – care încercau să fugă din Libia în ultimele 48 de ore au ‘sfârşit să fie ţinute în condiţii îngrozitoare’, a denunţat Safa Msehli, o purtătoare de cuvânt a OIM în Elveţia.

Libia este o rută majoră pentru miile de migranţi, în majoritate subsaharieni, care încearcă să ajungă pe cale maritimă în Europa.

Citește și : Un deputat rus cere pedepse mai aspre pentru cei care-l INSULTĂ pe Putin

Peste 1.200 de migranţi şi-au găsit moartea în 2020 în apele Mediteranei, potrivit OIM. Cei interceptaţi sunt ‘transferaţi spre centre speciale unde condiţiile nu încetează să se deterioreze’, potrivit sursei citate.

Traficanţii au profitat în ultimii zece ani de climatul instabil care domneşte în această ţară, situată la numai 300 de kilometri de coastele italiene.