DISTRIBUIȚI
An employee is seen at work at Storengy's natural gas storage site in Saint-Illiers-la-Ville, western France, September 20, 2022. REUTERS/Christian Hartmann

Aprovizionarea Belgiei cu gaze naturale ar putea fi ameninţată în această iarnă, în eventualitatea unui val de aer rece, a anunţat vineri publicaţia De Tijd, citând ca sursă un raport guvernamental la care a avut acces, transmite Reuters, potrivit agerpres

În prezent, Belgia importă gaze din Marea Britanie, dar în raport se spune că în cazul în care temperaturile în Europa Occidentală scad sub 0 grade în această iarnă, Regatul Unit va avea nevoie de tot gazul disponibil.


Citește și : Peste 6.700 de civili au fost ucişi în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei (OHCHR)

Raportul a fost realizat de operatorul de reţea Elia, operatorul de gazoducte Fluxys Belgium şi Administraţie Energiei din Belgia, instituţii care nu au fost disponibile pentru comentarii.

Belgia, ale cărei conduce transportă gaze către Germania şi Ţările de Jos, riscă să nu aibă în această iarnă suficient surplus de gaze, susţine publicaţia belgiană.

Totuşi, un purtător de cuvânt al ministrului Energiei, Tinne Van der Straeten, a declarat pentru Reuters că „nu există risc de aprovizionare” în Belgia.

„Belgia nu a avut niciodată o cantitate atât de mare de gaze în facilităţile de stocare aşa cum are acum”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Joi, premierul Alexander De Croo şi ministrul Energiei au dat asigurări în Parlament că Belgia nu se va confrunta cu pene de curent sau cu probleme de încălzire

Citește și : Rusia a desfăşurat sisteme antirachetă mobile pe una din insulele Kurile

Ţara cu 11 milioane de locuitori este un hub pentru gazele naturale, aproximativ 10% din totalul exporturilor ruseşti de gaze naturale lichefiate (GNL) folosind serviciile de transbordare de la portul Zeebrugge. În condiţii de vreme rece, Belgia are la dispoziţie şi facilităţile subterane de stocare a gazelor de la Loenhout, lângă Antwerp.