DISTRIBUIȚI
Moguldom

Aproape un parlamentar din patru din lume este femeie, un procent care a ajuns anul trecut la 24,3%, în creştere uşoară faţă de anul precedent, arată un raport al Uniunii Interparlamentare (UIP), care evidenţiază eficienţa politicii de cote atunci când este însoţită de mecanisme de aplicare, inclusiv sancţiuni, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Raportul anual al UIP, care analizează de decenii participarea femeilor în legislativele ţărilor lor, se referă la 50 de state unde au fost organizate alegeri în 2018.


Citește și : Belgia cere României să introducă pe agenda Consiliului UE o taxă pentru cursele aeriene comerciale

Conform raportului, proporţia de femei în parlamentele naţionale a crescut în toate regiunile anul trecut, rata globală ajungând la 24,3% faţă de 23,4% în 2017, 18,3% în 2008 şi 11,3% în 1995.

Per ansamblu, progresul rămâne ‘lent’, arată UIP, notând totuşi că acest ‘câştig’ realizat anul trecut s-a produs ‘într-un ritm uşor mai rapid decât în anii precedenţi’.

Cu toate acestea, ‘suntem (…) încă departe de paritatea între sexe la nivel mondial’, a subliniat preşedinta UIP, parlamentara mexicană Gabriela Cuevas Barron.

Ea consideră totuşi ‘încurajator’ că ‘măsurile preconizate de mulţi ani de UIP, precum introducerea de cote de femei (…) încep să-şi arate roadele’.

Conform raportului, cotele electorale pentru femei s-au extins în toate regiunile lumii, peste 130 de state adoptând astfel de sisteme.

Analiza UIP arată însă că politicile de cote nu sunt la fel de eficiente în toate ţările.

‘În majoritatea cazurilor, simplul fapt de a impune cote, fără a prevedea mecanisme de ierarhizare sau de sancţiuni, nu a permis progrese majore în ce priveşte reprezentarea femeilor în parlament’, a constatat UIP.

Citește și : Orban să înceteze ”campaniile anti-Bruxelles” dacă doreşte ca partidul său să rămână în PPE (Manfred Weber)

Analiza sa mai subliniază că sistemele electorale influenţează reprezentarea femeilor, procentul mediu de femei parlamentare fiind net mai ridicat în ţările cu scrutin proporţional sau mixt (26,5%) faţă de cele cu scrutin majoritar (20%).

Pe regiuni, Americile rămân în frunte în ce priveşte procentul de femei alese în legislative (30,6%), urmate de Europa (28,5%), Africa subsahariană (23,7%), Asia (19,6%) şi Orientul Mijlociu/Africa de Nord (18,1%).