DISTRIBUIȚI
A medical staff member resting at the isolation ward of the Wuhan Red Cross Hospital in Wuhan in China's central Hubei province. - Copyright STR/ AFP

Până la 87% din cazurile de coronavirus în Wuhan (China) între ianuarie şi martie ar fi rămas nedetectate, potrivit unui studiu publicat joi în revista ştiinţifică britanică Nature şi citat vineri de dpa, scrie agerpres.

Studiul, realizat de un grup de experţi chinezi cu sediul în oraşul unde a izbucnit epidemia de coronavirus anul trecut, constată că între 53 şi 87% dintre infecţiile dinainte de 8 martie au fost nedetectate, inclusiv cazuri potenţiale asimptomatice şi uşor simptomatice.


Citește și : India a depăşit pragul de 1 milion de cazuri de infecţii cu noul coronavirus

Neluarea în considerare a acestor cazuri a produs de asemenea o rată de reproducere de numai 0,28, ceea ce înseamnă că în medie o persoană infectată cu COVID-19 a transmis boala la mai puţin de o altă persoană.

De fapt, rata de reproducere a virusului în timpul stadiului timpuriu al epidemiei a fost de 3,54, potrivit studiului – mult mai mare decât cea la SARS şi MERS.

Aceste constatări evidenţiază „riscul reprezentat de cazurile nedetectate în schimbarea strategiilor de intervenţie”, afirmă autorii.

Citește și : Trump nu a exclus ‘nimic’ în ceea ce priveşte China

Orientările de diagnosticare publicate de guvernul chinez la momentul respectiv stipulau că infecţiile asimptomatice, deşi confirmate prin teste de laborator, nu erau numărate printre „cazurile confirmate” până la prezentarea manifestărilor clinice.

Ignorarea cazurilor neverificate şi utilizarea acestui model simplificat ar fi minimizat ameninţarea reprezentată de boala potenţial mortală şi au afectat strategiile altor ţări pentru a preveni răspândirea acesteia.