DISTRIBUIȚI

Nave ale mai multor ONG-uri care patrulează pe Mediterana în apropierea Libiei pentru a salva migranţi ce încearcă să ajungă în Europa au recuperat miercuri în total 395 de migranţi, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.

Nava ‘Ocean Viking’, aparţinând ONG-urilor Medici fără Frontiere şi SOS Mediterranee, a desfăşurat miercuri trei operaţiuni. În primele două au fost salvaţi în cursul dimineţii 98 şi, respectiv, 84 de migranţi la 71 de mile nautice de coastele Libiei, iar în cursul după-amiezii au fost salvaţi 92 de migranţi care navigau în ”condiţii dificile” cu o barcă pneumatică în apropierea oraşului libian Sabrata.


Citește și : Primul avion super-jumbo Airbus SE A380 va fi trimis la reciclare

Tot în cursul după-amiezii, nava ‘Alan Kurdi’, aparţinând ONG-ului german Sea Watch, a salvat 121 de migranţi de pe o ambarcaţiune care lua apă la 24 de mile nautice de coastele Libiei şi a cerut ajutor prin ‘Alarm Phone’, reţeaua de sprijin pentru migranţi creată în Italia.

Migranţii din aceste grupuri salvaţi miercuri provin majoritatea din ţări africane, precum Nigeria, Maroc, Sudan ori Somalia.

După înlăturarea de la guvernare a Ligii conduse de Matteo Salvini, care închisese porturile Italiei pentru navele ONG-urilor ce debarcă migranţii, acestea din urmă primesc cu oarecare uşurinţă permisiunea de a acosta în porturile italiene, fiind de asemenea creat la nivelul Uniunii Europene un mecanism prin care migranţii debarcaţi în Italia sunt redistribuiţi între statele membre care participă în mod voluntar la acest sistem.

Citește și : Epidemia de coronavirus este un risc la adresa revenirii fragile a economiei mondiale (FMI)

În acest timp s-a intensificat fluxul migrator dinspre nordul Africii către Europa. Conform datelor Ministerului de Interne de la Roma, de la începutul acestui an au debarcat în Italia 2.065 de migranţi, faţă de numai 227 în perioada similară a anului trecut.