DISTRIBUIȚI
Tony Blair Institute

Aproape 200 de persoane au participat miercuri la Bangui, capitala Republicii Centrafricane, la o manifestaţie în susţinerea Chinei şi a Rusiei, la patru zile după moartea a nouă chinezi la un sit minier din centrul acestei ţări, informează AFP, potrivit agerpres

Manifestaţia de aproape 200 de persoane la apelul Frontului Republican, apropiat puterii, a început dimineaţa şi s-a încheiat la miezul zilei, lângă monumentul de omagiere a forţelor armate (FACA) şi a aliaţilor săi ruşi.


Citește și : Kyriakos Mitsotakis anunţă luna alegerilor din Grecia

Manifestanţii au agitat drapele ruseşti şi pancarte pe care se putea citit „Susţinem China” sau „Rusia este Wagner, iubim Rusia şi iubim Wagner”, şi au depus o jerbă de flori în faţa ambasadei Chinei.

Duminică, nouă cetăţeni chinezi au fost ucişi într-un atac la un sit minier din centrul acestei ţări. A fost înfiinţată o comisie de anchetă, în timp ce preşedintele chinez Xi Jinping a cerut ca vinovaţii să fie „aspru pedepsiţi”.

„Suntem aici pentru a împărtăşi durerea populaţiei chineze, care este un partener esenţial pentru construcţia Republicii Centrafricane”, a declarat secretarul-adjunct al Frontului Republican, Saint-Clair Banga-Bingui.

Bangui a acuzat Coaliţia Patrioţilor pentru Schimbare (CPC), alianţă de grupări rebele înfiinţată în decembrie 2020 pentru a-l înlătura de la putere pe preşedintele Fausin Archange Touadera, că s-ar fi aflat la originea acestui atac. Alianţa rebelilor a respins aceste acuzaţii, acuzând-i la rândul său pe „mercenarii ruşi din (organizaţia paramilitară) Wagner”, cu complicitatea guvernului.

La sfârşitul manifestaţiei, mai multe zeci de persoane au fost remunerate cu 15.000 de franci CFA (23 de euro) de Frontul Republican pentru participarea lor, potrivit unei jurnaliste AFP.

Republica Centrafricană, a doua cea mai puţin dezvoltată ţară din lume, potrivit ONU, este din 2013 scena unui război civil, foarte sângeros în primii ani, dar care a scăzut în intensitate din 2018.

La sfârşitul lui 2020, cele mai puternice dintre numeroasele grupări armate care îşi împărţeau la acea dată două treimi din teritoriu au lansat o ofensivă asupra capitalei Bangui şi Touadera a chemat Moscova în sprijinul armatei sale.

Citește și : Varşovia spune că axa Rusia-China este periculoasă

Sute de paramilitari ruşi s-au raliat atunci celor câteva sute deja prezenţi deja acolo din 2018, permiţând respingerea ofensivei rebelilor, apoi alungarea lor din mare parte a teritoriilor şi oraşelor pe care ei le controlau, însă fără a putea reinstala peste tot şi în mod durabil prezenţa şi autoritatea statului centrafrican.