DISTRIBUIȚI
BBC

Cel puţin 199 de persoane au fost reţinute miercuri în întreaga Rusie la manifestaţiile neautorizate pentru eliberarea lui Aleksei Navalnîi, încarcerat şi în greva foamei de trei săptămâni, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Potrivit ONG-ului OVD-Info, specializat în monitorizarea protestelor din Rusia, aceste reţineri au avut loc în cel puţin 40 de oraşe, în principal în Siberia şi în Extremul Orient rus din cauza decalajului orar, manifestaţiile fiind prevăzute la ora locală 19.00.


Citește și : Derek Chauvin, simbolul abuzurilor polițienești din SUA

Mai multe arestări i-au vizat pe militanţi înainte de manifestaţii, iar altele în timpul lor. Mai multe percheziţii au vizat sedii ale organizaţiei opozantului.

Manifestaţii sunt de altfel aşteptate şi la Moscova şi Sankt-Petersburg de la ora 16.00 GMT.

În capitală au fost desfăşurate dube şi poliţişti de-a lungul a numeroase artere din centrul oraşului. Piaţa Roşie şi o altă piaţă din apropiere, unde protestatarii şi-au dat întâlnire, au fost închise.

La Vladivostok, mai multe sute de manifestanţi au mărşăluit în calm, sub supraveghere poliţienească. „Libertate pentru deţinuţii politici” sau „Nu războiului, represiunii şi torturii!” sunt doar câteva dintre mesajele care puteau fi citite pe pancarte, potrivit unui jurnalist al AFP.

În Siberia, cel puţin 2.000 de persoane au defilat în marile oraşe Irkuţk şi Novosibirsk, potrivi media independente Taiga.info.

„Navalnîi trebuie să trăiască!”, au scandat manifestanţii la Novosibirsk, potrivit unui video publicat de Taiga.info.

O deputată municipală pro-Navalnîi de la Novosibirsk, Helga Pirogova, a declarat pentru AFP că manifestaţiile se derulează pentru moment „paşnic, fără arestări” în acest oraş.

Citește și : Papa Francisc și-a programat o nouă vizită în Ecuador

Susţinătorii opoziţiei au lansat un apel la organizarea de manifestaţii în circa 100 de oraşe din Rusia miercuri, în ziua discursului anual al lui Vladimir Putin.

Precedenta rundă de proteste, după arestarea în ianuarie a lui Navalnîi, a dat naştere la peste 11.000 de arestări şi la cel puţin şapte pedepse grele pentru acţiuni de „violenţă” împotriva poliţiei.