DISTRIBUIȚI
The Moscow Times

Aproape 170 de foci dintr-o specie pe cale de dispariţie au fost găsite moarte în ultimele trei zile pe ţărmurile Mării Caspice din Republica rusă Daghestan, au declarat joi cercetători, relatează AFP, potrivit agerpres

„Sunt animale moarte pe care le-am văzut, fotografiate, avem coordonatele lor GPS”, a declarat Viktor Nikiforov, de la Centrul de Cercetare pentru Mamifere Marine din Moscova.


Citește și : Politicienii germani vor să limiteze mandatul de cancelar! Merkel este la putere de 16 ani

Imaginile oferite AFP arată mai multe carcase eşuate pe plajă.

Potrivit cercetătorului, focile au fost găsite într-o zonă situată la 100 de kilometri sud de Mahacikala, capitala Daghestanului, şi într-o altă zonă la aproximativ 50 de kilometri nord de acest oraş.

„Poate că moartea lor este legată de poluarea industrială, pescuit sau braconaj, când focile sunt prinse în plase, sau ca o consecinţă a schimbărilor climatice. Sau mai multe cauze în acelaşi timp”, a mai spus Viktor Nikiforov.

Potrivit acestuia, este nevoie de acum de o „supraveghere serioasă” timp de peste un an a focilor pentru a identifica cu precizie cauzele dezastrului.

Agenţia Federală Rusă pentru Pescuit din Caucazul de Nord a declarat că a trimis la faţa locului inspectori pentru a efectua o nouă numărătoare.

Comitetul de anchetă rus a anunţat, de asemenea, că a lansat o investigaţie.

Citește și : Un fost prezentator de ştiri a fost ASASINAT în Kandahar

Cinci ţări au deschidere la Marea Caspică, catalogată drept cel mai mare lac din lume: Rusia, Iran, Kazahstan, Turkmenistan şi Azerbaidjan.

La începutul secolului al XX-lea în Marea Caspică trăiau mai mult de un milion de foci (Pusa caspica), însă în prezent au mai rămas doar 68.000 de exemplare, potrivit Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (UICN), care consideră această specie pe „cale de dispariţie”.