DISTRIBUIȚI
Oculus News

Aproape 110 tone de cocaină, un nou record, au fost confiscate de autorităţile belgiene în 2022 în portul Anvers, principala poartă de intrare în Europa pentru acest drog expediat din America Latină, au anunţat marţi serviciile vamale belgiene, transmite AFP, potrivit agerpres.

Anul 2022 a fost primul în care s-a depăşit pragul de 100 tone, după ce în 2021 au fost confiscate 89,5 tone de cocaină, potrivit informaţiilor comunicate într-o conferinţă de presă la Beveren, în apropiere de Anvers.


Citeşte şi: Sârbii bosniaci sunt gata să îşi apere libertatea, afirmă liderul lor, Milorad Dodik – Black News

În portul olandez Rotterdam, o altă placă turnantă a traficului pe continentul european, cantitatea de cocaină confiscată a scăzut de la circa 70 tone în 2021 la 52,2 tone anul trecut.

Pentru prima dată, Belgia şi Ţările de Jos au anunţat marţi în comun bilanţul anual în domeniu.

‘Cele două servicii vamale au confiscat împreună 160 tone de cocaină’ anul trecut, s-au felicitat ministrul de finanţe belgian, Vincent Van Peteghem, şi secretarul de stat olandez Aukje de Vries, care răspund de serviciile vamale ale ţărilor lor.

Cei doi au insistat pe ‘cooperarea lor intensivă’ în lupta contra acestui trafic internaţional. Spre exemplu, echipe de scafandri olandezi acţionează în portul Anvers pentru a inspecta eventuale ascunzători în coca navelor sub linia de plutire.

Partea belgiană a anunţat că va recruta 100 de vameşi şi va achiziţiona noi echipamente de scanare pentru întărirea controalelor la Anvers, investiţia în materiale fiind de 70 milioane de euro.

Citeşte şi: UE are nevoie de noi modalităţi pentru a sprijini firmele în tranziţia energetică – Black News

‘Pentru Ţările de Jos, investiţiile în anii următori vor viza mai ales inteligenţa artificială, detecţia chimică, urmărirea containerelor’, se menţionează într-un comunicat comun.

Panama, Columbia şi Ecuador sunt principalele trei ţări latino-americane de unde este expediată cocaină spre Europa.