DISTRIBUIȚI
Alchetron

Aproape 10.000 de bărbaţi ruşi s-au oferit voluntari pentru a fi mobilizaţi în ofensiva din Ucraina în ultimele 24 de ore, după anunţul preşedintelui Vladimir Putin, a anunţat joi Statul Major rus, relatează AFP, potrivit agerpres.

„În prima zi de mobilizare parţială, aproximativ 10.000 de cetăţeni au ajuns singuri la comisariate, fără să aştepte convocarea”, a dat asigurări agenţiei Interfax Vladimir Tsimlianski, un purtător de cuvânt al Statului Major.


Citește și : Londra promite ajutorul său militar Ucrainei până la victorie

Imagini postate pe reţelele de socializare susţin că arată mobilizarea într-o localitate Yakutia, din Siberia, cu bărbaţi care îi îmbrăţişează pe cei dragi, unii plângând, înainte de a se urca într-un autobuz.

Alte cadre postate de popularul canal Telegram Mash arată bărbaţi care stau la rând în faţa unui avion de transport de trupe, în timpul nopţii.

Un videoclip prezentat ca fiind filmat în Cecenia, republică rusă a Caucazului, a arătat zeci de tineri mergând pe stradă, încadraţi de poliţişti.

Ministerul Apărării nu a difuzat nicio imagine oficială a mobilizării şi nu a dat cifre cu privire la numărul persoanelor care au primit ordin de mobilizare.

Citește și : După reparaţii, test reuşit la sol pentru racheta pe care NASA o va trimite spre Lună

Miercuri, preşedintele Vladimir Putin a anunţat o „mobilizare parţială” pentru doar aproximativ 300.000 de rezervişti care au „experienţă militară”. Mulţi ruşi, însă, se tem de o mobilizare mai masivă.

Peste 1.300 de persoane au fost arestate miercuri în toată Rusia în cursul demonstraţiilor împotriva mobilizării.