DISTRIBUIȚI
Sierra Club

Aproape o mie de copii de migranţi, separaţi de părinţii lor în timpul mandatului fostului preşedinte american Donald Trump, nu au fost încă reuniţi cu aceştia, a anunţat joi guvernul succesorului său democrat, informează AFP, potrivit agerpres.

Preocupat să corecteze ceea ce el consideră drept „o ruşine naţională”, Joe Biden a înfiinţat după ce a venit la Casa Albă o celulă menită să identifice şi să localizeze familiile migranţilor separaţi în timpul mandatului predecesorului său republican.


Citeşte şi: Aproape 1.900 de ‘instructori ruşi’ sunt prezenţi în Republica Centrafricană – Black News

„Până la ora actuală, grupul de lucru a identificat 3.924 de copii separaţi” de familiile lor între 2017 şi 2021, dintre care 998 nu şi-au găsit nici acum părinţii, a anunţat Ministerul pentru Securitate Internă al SUA după doi ani de eforturi.

Dintre aceştia, 148 sunt „pe cale” să fie reuniţi şi „183 de familii au fost informate despre posibilitatea de a fi reunite”, adaugă ministerul într-un comunicat.

„Înţelegem că această muncă esenţială nu s-a încheiat”, a comentat ministrul pentru securitate internă al SUA, Alejandro Mayorkas. „Grupul de lucru va continua să încerce să contacteze familiile separate, pentru a le oferi posibilitatea de se regăsi în SUA”, a adăugat el.

Administraţia lui Donald Trump, care a făcut din lupta împotriva imigraţiei ilegale un jalon al preşedinţiei sale, a evocat din 2017 ideea de a separa familiile de migranţi intraţi ilegal pe teritoriul SUA, drept mijloc de descurajare.

Politica sa, denumită „Toleranţă Zero”, a fost lansată oficial în aprilie 2018. Ea consta în a declanşa urmăriri penale împotriva tuturor persoanelor care au intrat ilegal pe la frontiera cu Mexicul. Consecinţa a fost aceea că părinţii puteau fi plasaţi imediat în detenţie, fără copiii lor.

Dramele trăite de aceste familii au suscitat revoltă chiar şi în rândul republicanilor, în aşa măsură încât Donald Trump a ordonat din iunie 2018 să se pună capăt acestei practici, iar un judecător a impus la rândul său reunificarea familiilor despărţite.

Citeşte şi: Orban al Ungariei îi cere Ucrainei să renunțe – Black News

Peste 2.000 de copii au fost reuniţi atunci cu părinţii lor.

Însă, în paralel, administraţia lui Donald Trump a continuat să separe familiile, bazându-se pe regula ce permite arestarea şi expulzarea unui părinte fără acte dacă acesta a comis un delict grav. Potrivit asociaţiilor, administraţia Trump a deturnat această regulă pentru a o aplica chiar şi în cazul unor infracţiuni minore, inclusiv rutiere.