DISTRIBUIȚI
gds.it

Aplicarea acordului de liber schimb dintre UE şi Canada (acordul CETA) va înceta în întreaga Uniune Europeană dacă Italia îşi pune în practică ameninţarea de a nu-l ratifica, guvernul de la Roma invocând faptul că această înţelegere nu protejează suficient denumirile de origine şi indicaţiile geografice ale produselor italiene, a anunţat luni Comisia Europeană, informează agenţia EFE, potrivit agerpres.

‘Dacă nu se ratifică, tratatul nu se aplică’, a răspuns luni la conferinţa de presă zilnică purtătorul de cuvânt principal al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, întrebat despre declaraţiile ministrului italian al agriculturii, Marco Centinaio, care a spus săptămâna trecută că ţara sa nu va ratifica respectivul tratat, întrucât estimează cu produsele italiene nu sunt suficient protejate.


Citește și : Donald Trump: Oamenii din Germania se întorc împotriva conducerii lor în problema migraţiei

Tratatul CETA, aprobat de UE în octombrie 2016 după unele tensiuni interne, legate mai ales de regiunea belgiană Valonia, a fost ratificat de 10 din cele 28 de state membre şi se aplică provizoriu în proporţie de 95% după ce Parlamentul European l-a ratificat în ianuarie 2017.

Tratatul elimină circa 98% dintre taxele vamale în comerţul dintre UE şi Canada şi protejează 143 de denumiri de origine şi indicaţii geografice, dintre care 41 corespund produselor italiene, precum şunca ‘prosciutto’ de Parma, mortadella de Bologna sau oţetul balsamic de Modena.

Acordurile de liber schimb încheiate de UE lasă în principiu o marjă de manevră pentru evoluţii viitoare, însă orice modificare în acest caz trebuie acceptată de toate cele 28 de state membre, precum şi de Canada, amintesc surse europene.

Citește și : Numărul solicitanților de azil în Europa a scăzut, dar rămâne mai mare decât înainte de 2015 (raport EASO)