DISTRIBUIȚI
AP

Apelurile adresate Ucrainei în sensul investigării afacerilor familiei lui Joseph Biden au fost făcute de avocatul Rudolph Giuliani la cererea preşedintelui Donald Trump, a declarat marţi, în Camera Reprezentanţilor, Gordon Sondland, ambasadorul SUA la Uniunea Europeană, scrie mediafax.

„Domnul Giuliani exprima dorinţele preşedintelui Statelor Unite şi ştiam că aceste investigaţii erau foarte importante pentru preşedinte”, a declarat Gordon Sondland, citat de agenţia Associated Press.


Citește și : Putin, despre apelurile de a renunţa la gaz: ‘ O idee absolut bizară’

„Pe parcurs, au fost adăugate elemente mai specifice în cerere, în special firma Burisma şi ingerinţele electorale din anul 2016”, a precizat Sondland. Hunter Biden, fiul lui Joseph Biden, a făcut parte din Consiliul de administraţie al firmei Burisma.

„Ştiu că membrii acestei Comisii parlamentare au încadrat aceste probleme complicate sub forma unei întrebări simple: a existat o situaţie quid pro quo? După cum am mai declarat cu referire la conversaţia Casei Albe şi la întâlnirea de la Casa Albă, răspunsul este da”, a precizat el.

Gordon Sondland a precizat că a avut o conversaţie telefonică printr-o linie nesecurizată cu preşedintele Donald Trump despre contactele sale cu Administraţia din Ucraina, în pofida faptului că exista riscul ca discuţia să fi fost interceptată de servicii secrete, inclusiv de cele din Rusia, informează CNN.

Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul opoziţiei democrate, a lansat o investigaţie parlamentară care ar putea conduce la iniţierea procedurii demiterii președintelui Donald Trump, suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA, şi a fiului acestuia, Hunter Biden. În cadrul investigaţiei, Camera Reprezentanţilor a trimis citaţii prin care le solicită unor membri ai Administraţiei de la Washington participarea la audieri şi furnizarea documentelor referitoare la contactele preşedintelui Donald Trump cu Ucraina. Ca reacţie, Comisia pentru Afaceri Judiciare din Senatul SUA, în care republicanii deţin majoritatea, a anunţat lansarea unei anchete privind presupuse acte de corupţie în Ucraina.

Citește și : Dmitri Medvedev: Moscova vrea ‘să recupereze oportunităţile ratate’ în relaţiile cu Chişinăul