DISTRIBUIȚI
Daily News

Franziska Giffey, ministrul german al Familiei, acuzată că şi-a plagiat o parte din teza de doctorat, a anunţat că va renunţa la titlul de doctor, dar sâmbătă continua să fie vizată de apeluri la demisie, comentează AFP, scrie agerpres.  

Scandalul o afectează din 2019 pe Franziska Giffey, ministru în guvernul cancelarului Angela Merkel, stea în ascensiune a partidului social-democrat SPD şi candidată în 2021 la primăria Berlinului.


Citește și : Google, amendată în Turcia cu 25 milioane de dolari pentru abuz de publicitate online

În vârstă de 42 de ani, ea este acuzată de platforma colaborativă VroniPlag Wiki că şi-a plagiat o parte din teza în ştiinţe politice din 2010, consacrată funcţionării Europei şi susţinută la Universitatea Liberă din Berlin.

Conform site-ului, 49 din cele 265 de pagini ale tezei sunt suspectate de plagiat, care variază de la citate unde nu sunt atribuiţi autorii şi până la copy-paste din alte lucrări.

Franziska Giffey, care continuă să nege că ar fi plagiat, a încercat totuşi vineri să aplaneze scandalul şi a anunţat universitatea că renunţă la titlul de „doctor”, extrem de important în Germania, pentru a evita „noi daune” pentru familie, acţiunea sa politică şi partidul său.

Universitatea şi-a dat acordul în 2019 pentru ca ministrul să îşi păstreze titlul de „doctor”, dar i-a aplicat o sancţiune.

Anunţul a relansat sâmbătă apelurile ca ea să demisioneze, transmise de diferite partide.

„Dacă se va dovedi că a trişat, singurul lucru de făcut este demisia”, a declarat pentru Bild vicepreşedintele partidului liberal FDP, Wolfgang Kubicki.

Predecesorul ei în postul de primar al popularului cartier berlinez Neukölln, Heinz Buschkowsky (SPD), a spus la rândul său că Franziska Giffey nu are altă opţiune „decât să îşi asume consecinţele pe care ea însăşi le-a anunţat în urmă cu un an”. Ea a spus atunci că va demisiona dacă îi va fi retrasă diploma.

Vicepreşedintele grupului parlamentar conservator CDU/CSU, Arnold Vaatz, a spus că respectă decizia ministrului, dar că este „extrem de curios” să vadă dacă „se vor aplica regulile ca în cazurile Guttenberg şi Schavan”.

Citește și : Casa Albă se pregăteşte pentru un al doilea mandat al lui Donald Trump

Miniştrii conservatori ai Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, şi Educaţiei, Annett Schavan, au fost nevoiţi să demisioneze în 2012, respectiv 2013, în urma unor acuzaţii similare.

Actuala preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, acuzată în 2015 de site-ul VroniPlag Wiki, a fost disculpată de Universitatea de Medicină din Hanovra, în ciuda unor „lacune evidente” în atribuirea unor referinţe.