DISTRIBUIȚI
Reuters

Procesul fostului lider politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzic, condamnat în 2016 la 40 de ani închisoare pentru genocid, se reia luni la Haga cu etapa apelului, solicitat atât de apărare, cât şi de acuzare, informează AFP, potrivit agerpres.

După ce fostul preşedinte sârb Slobodan Milosevic a murit în celula sa de la penitenciarul Naţiunilor Unite, în 2006, Karadzic a rămas cel mai înalt responsabil judecat pentru crimele comise în timpul sângerosului conflict din Bosnia-Herţegovina. Fost preşedinte al entităţii sârbe din Bosnia, Republika Srpska, Radovan Karadzic, azi în vârstă de 72 de ani, coabitează în penitenciar cu omologul său militar, aşa-zisul „Măcelar din Balcani”, Ratko Mladic, condamnat în noiembrie 2017 la închisoare pe viaţă.


Citeşte şi: Donald Trump l-a invitat pe Vladimir Putin la Casa Albă

Dezbaterea apelului se va desfăşura pe parcursul a două zile în faţa Mecanismului pentru tribunalele penale internaţionale, care a preluat ştafeta de la Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI), ce şi-a încheiat activitatea în decembrie.

Karadzic – fost psihiatru – a reuşit să se sustragă timp de 13 ani justiţiei internaţionale, ascunzându-se sub masca de specialist în medicină alternativă. Arestat în cele din urmă în 2008, după ce a deţinut o vreme titlul de cel mai căutat fugar al Europei, în anul următor procesul său a început la TPI, care l-a condamnat, după cinci ani de proces cu un total de 497 de zile de şedinţă şi audierea a 586 de martori, la 40 de ani de închisoare pentru genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii.

Verdictul, anunţat în martie 2016, după peste un an şi jumătate de la încheierea audierilor, a avut în vedere îndeosebi rolul jucat de Karadzic în masacrul celor aproape 8000 de bărbaţi şi băieţi musulmani la Srebrenica, în iulie 1995, cea mai mare atrocitate comisă în Europa după al doilea război mondial, dar şi în persecuţiile, crimele şi violurile comise în timpul asediului de la Sarajevo, soldat cu 10.000 de morţi.

Dacă acuzatul s-a declarat „complet nevinovat” imediat după anunţarea sentinţei, procurorul TPIY Serge Brammertz a făcut apel la condamnarea pe viaţă, apreciind că pedeapsa de 40 de ani închisoare este insuficientă.

Citeşte şi: Doi poliţişti au fost împuşcaţi mortal în Florida