DISTRIBUIȚI

ONU a lansat vineri un apel la donaţii pentru ajutorarea persoanelor strămutate din cauza conflictelor în Ucraina, Afganistan şi Orientul Mijlociu să facă faţă iernii şi ‘dificultăţilor extreme’ de a se încălzi, transmite AFP, potrivit agerpres.  

‘Numeroase familii strămutate nu vor avea altă posibilitate decât să aleagă între a se hrăni şi a se încălzi, în vreme ce au dificultăţi în a-şi încălzi adăposturile, a-şi procura haine călduroase şi a-şi găti mese calde’, a declarat purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi (UNHCR), Olga Sarrado, în faţa jurnaliştilor la Geneva.


Citește și : Un general israelian face publice informaţii despre programul de drone înarmate

UNHCR este îngrijorat în mod deosebit pentru milioanele de ucraineni care au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele după invazia declanşată de Rusia în februarie şi bombardarea de centrale electrice.

Mulţi locuiesc în adăposturi, ‘în case avariate sau în clădiri prost adaptate pentru a-i proteja de frigul glacial, cu pene de energie, de încălzire şi de aprovizionare cu apă’, a detaliat purtătoarea de cuvânt.

UNHCR a lansat un program de reabilitare de locuinţe în Ucraina, astfel încât să permită unui milion de persoane strămutate în interiorul ţării să aibă acces la ‘o locuinţă sigură, călduroasă şi demnă în lunile friguroase’, însă programul are nevoie urgentă de fonduri suplimentare odată cu apropierea iernii.

În Afganistan, de asemenea, numeroase familii strămutate se vor găsi expuse temperaturilor hibernale de sub zero grade.

Citește și : Următorul summit al NATO se va axa pe cheltuielile militare şi pe sprijinul pentru Ucraina

Peste 3 milioane de sirieni şi de irakieni strămutaţi vor avea, la rândul lor, nevoie ‘de o asistenţă esenţială pentru a face faţă iernii’, care ‘va fi a 12-a iarnă consecutivă de strămutare pentru mulţi’ dintre ei, a mai arătat reprezentanta UNHCR.

Situaţia este deosebit de gravă în Liban, aflat în plină criză economică, unde nouă refugiaţi sirieni din zece trăiesc deja în sărăcie extremă, a mai atras atenţia Înaltul Comisariat.