DISTRIBUIȚI
teleSUR

Un tribunal brazilian a respins miercuri un nou apel al fostului preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva, închis de la 7 aprilie şi a cărui participare la alegerile prezidenţiale pare tot mai puţin probabilă, relatează AFP, conform agerpres.

Tribunalul de apel din Porto Alegre (sud) a anunţat într-un mesaj pe Twitter că a respins în unanimitate un recurs tehnic depus de Lula, care execută o pedeapsă de 12 ani şi o lună de închisoare la Curitiba, în sudul ţării, pentru corupţie şi spălare de bani.


Citește și : Suedia : „Întâlnire neoficială” a celor 15 membri ai Consiliului de Securitate la sfârşitul săptămânii

Apelul examinat miercuri a fost al treilea înaintat de Lula în faţa acestui tribunal şi ultimul posibil în a doua instanţă. Avocaţii lui Lula se pot adresa pe viitor unor curţi superioare.

Lula, în vârstă de 72 de ani, este acuzat că ar fi primit un apartament de lux într-o staţiune din sudul ţării din partea unei companii de construcţii în schimbul unor favoruri în obţinerea de contracte publice pe lângă compania naţională a petrolului Petrobras.

Favorit pentru alegerile prezidenţiale programate în octombrie în Brazilia, Lula neagă vehement orice vină şi denunţă un complot din partea ”elitelor” şi a media vizând să-l împiedice să candideze pentru un al treilea mandat.

Preşedinte între 2003 şi 2010 al celei mai mari ţări din America Latină, el se confruntă însă cu alte proceduri judiciare, în principal pentru corupţie.

Citește și : Insula Puerto Rico, lovită de o pană de curent care ar putea dura între 24 şi 36 de ore

Lula are termen până la 15 august pentru a-şi înregistra candidatura în numele Partidului Muncitorilor (stânga) pe care l-a înfiinţat. Ulterior, Tribunalul Superior Electoral va fi cel care va decide, până la 17 septembrie, dacă îi validează candidatura, mai scrie AFP.