DISTRIBUIȚI
Twitter

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a cerut, marţi, tuturor părţilor implicate în conflictul dintre Israel şi Gaza, care este condusă de Hamas, să de-escaladeze violenţele care au provocat moartea a cel puţin 30 de persoane, reamintindu-le regulile războiului, transmite Reuters, conform news.ro.

Israel a intensificat atacurile aeriene în Gaza, în timp ce tiruri de rachete au lovit marţi oraşe israeliene, penru a doua zi, amplificînd conflictul în care cel puţin 28 de oameni au murit în enclava palestiniană şi 2 în Israel.


Vezi şi: O clădire cu zece etaje aflată în centrul oraşului Gaza, complet distrusă într-un atac israelian – VIDEO – Black News

„Rachetele recente din Israel şi atacurile aeriene din Gaza reprezintă o escaladare periculoasă a tensiunilor şi a violenţei care au avut loc zilele trecute la Ierusalim, inclusiv în oraşul vechi”, a declarat Fabrizio Carboni, directorul regional al CICR pentru Orientul Mijlociu, într-un comunicat.

„Comitetul Internaţional al Crucii Roşii lansează un apel urgent pentru reţinere şi de-escaladare”, a spus el.

Dreptul internaţional umanitar interzice atacurile directe şi nediscriminatorii împotriva civililor, orice atac trebuie să fie proporţional şi trebuie luate toate măsurile de precauţie necesare pentru a evita victimele civile, a spus Carboni.

Ostilităţile din zonele dens populate vor avea ca rezultat ”un cost uman insuportabil de ridicat”, dacă principiile nu vor fi respectate, a spus el în declaraţia emisă cu câteva minute înainte ca un turn rezidenţial de 13 etaje din Gaza să fie lovit de un atac aerian israelian şi să se prăbuşească la scurt timp , potrivit martorilor. Nu a fost clar imediat dacă clădirea a fost complet evacuată sau dacă au existat victime.

Citeşte şi: Ploaie de rachete lansate din Fâşia Gaza spre Tel Aviv – Black News

Carboni a cerut ”asigurarea unei circulaţii rapide, sigure şi fără obstacole pentru ambulanţe” şi pentru personalul şi voluntarii atât ai Societăţii Semilunii Roşii din Palestina, cât şi ai Societăţii Magen David Adom din Israel.

CICR, cu sediul la Geneva, este gardianul Convenţiilor de la Geneva din 1949, care stabilesc dreptul internaţional umanitar privind protecţia civililor şi a altor grupuri vulnerabile, cum ar fi foştii combatanţi.