DISTRIBUIȚI

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a cerut miercuri Rusiei să facă o anchetă asupra otrăvirii în 2020 a principalului opozant politic rus Aleksei Navalnîi, în prezent încarcerat, relatează AFP, potrivit agerpres.

Într-o rezoluţie adoptată cu 86 de voturi pentru, 14 împotrivă şi 5 abţineri în cadrul sesiunii trimestriale a APCE de la Strasbourg, parlamentarii din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei au cerut Rusiei să îl elibereze pe Aleksei Navalnîi, să desfăşoare „o anchetă independentă” privind otrăvirea sa, fără participarea serviciilor secrete ruse (FSB), şi să permită o vizită a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).


Citeşte şi: Canada sprijină Ucraina cu echipamente neletale – Black News

„Acest raport arată, pe baze medicale şi ştiinţifice, otrăvirea lui Aleksei Navalnîi pe teritoriul rus şi conferă faptelor o calificare juridică”, a explicat pentru AFP deputatul francez Jacques Maire, din partea LREM, raportor al textului şi care nu a primit permisiunea de a merge în Rusia, dar a avut acces la analizele medicale ale opozantului rus.

În august 2020, Aleksei Navalnîi a fost victima unei grave otrăviri în Siberia, pentru care îl acuză pe preşedintele Vladimir Putin. Îngrijit în Germania, el a fost arestat în ianuarie 2021 la întoarcerea la Moscova. Rusia nu a deschis niciodată o anchetă asupra acestei tentative de asasinat, afirmând că nu are niciun indiciu în acest sens.

„Prin Navalnîi, este evident că dedicăm acest raport tuturor prizonierilor politici”, a subliniat Jacques Maire, la sfârşitul dezbaterii care a avut loc miercuri în hemiciclul Consiliului Europei.

Citeşte şi: Un soldat al Gărzii Naţionale din Ucraina şi-a împuşcat mortal cinci camarazi – Black News

„Dacă vrem să aflăm tot adevărul, acest lucru nu depinde decât de o singură ţară, Rusia”, a adăugat el.

Fără puterea de a impune obligaţii, APCE este un organism de discuţie care reuneşte delegaţii parlamentare din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei. Organizând patru sesiuni plenare pe an la Strasbourg, APCE face recomandări sau solicitări către guverne în materie de drepturi ale omului.