DISTRIBUIȚI
Publika.md

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) solicită Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) ”să folosească toate instrumentele de care dispune”, inclusiv cele de la articolul 46 din Convenţia europeană a drepturilor omului, pentru a asigura executarea completă şi rapidă a hotărârii Curţii de la Strasbourg în cazul Navalnîi v. Rusia şi, în special, eliberarea imediată a opozantului rus, conform unui comunicat publicat pe site-ul APCE, preluat de agerpres.

Într-o rezoluţie şi o recomandare aprobate joi după o dezbatere de urgenţă, pe baza unui raport al parlamentarului Jacques Maire (Franţa, ALDE), APCE solicită, de asemenea, Federaţiei Ruse să-l elibereze pe Navalnîi imediat şi, în orice caz, înainte de următoarea reuniune a organului ministerial al Consiliului din iunie 2021 dedicată drepturilor omului.


Citește și: SUA trimit întăriri în Afganistan pentru a asigura retragerea trupelor coaliției

APCE mai cere Rusiei ca, în aşteptarea eliberării lui Navalnîi, să îi ofere acestuia toate îngrijirile medicale necesare, inclusiv examinare şi tratament de către un medic la alegerea sa.

Totodată, Adunarea Parlamentară de la Strasbourg invită Comitetul anti-tortură al Consiliului Europei (CPT) să efectueze o vizită de monitorizare la centrul de detenţie în care este deţinut politicianul rus.

Citește și: Germania nici nu vrea să audă de redesenarea frontierelor în Balcanii de Vest

APCE solicită delegaţiei ruse să „coopereze pe deplin” cu raportorul său în această chestiune şi a decis să urmărească îndeaproape situaţia lui Navalnîi.

Articolul 46 din Convenţia europeană a drepturilor omului conferă Comitetului Miniştrilor al CoE sarcina de a supraveghea executarea hotărârilor definitive ale Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Într-o Hotărâre făcută publică la 17 februarie, CEDO a cerut guvernului rus eliberarea imediată a lui Aleksei Navalnîi, argumentând că există riscuri pentru viaţa sa în detenţie, decizie pe care Rusia, ca semnatară a Convenţiei europene pentru protecţia drepturilor omului, are obligaţia să o respecte.