DISTRIBUIȚI
Reuters

 Întrebările persistă luni după ce duminică seara un avion rusesc a luat foc în timpul unei aterizări de urgenţă pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, incident soldat cu moartea a 41 de persoane din cele 78 aflate la bord, informează France Presse. Avionul plecase din capitala rusă cu destinaţia Murmansk (nord), dar la scurt timp după decolare a cerut permisiunea controlorilor de zbor să se întoarcă pe aeroport, semnalizând probleme la motoare, conform presei ruse, potrivit agerpres.

Chiar dacă împrejurările exacte ale tragediei nu sunt încă cunoscute, pasagerii au relatat media ruse că avionul Suhoi Superjet 100 a fost lovit de un fulger la puţin timp după decolare.


Vezi și: Crește numărul morților, după tragedia aviatică din Rusia – VIDEO

‘Da, aşa s-a întâmplat. Cel puţin, eu am văzut o străfulgerare luminoasă’, a declarat unul dintre pasagerii care au supravieţuit, Dmitri Hlebuşkin, citat de agenţia de presă RIA Novosti.

‘Tocmai decola şi aparatul a fost lovit de fulger (…) Aterizarea a fost dură, aproape că ne pierdusem cunoştinţa de frică. Avionul sărea pe pistă ca o lăcustă şi a luat foc la sol’, a mărturisit un alt pasageri, Piotr Egorov, pentru cotidianul Komsomolskaia Pravda.

Unul dintre piloţi, Denis Evdokimov, a confirmat pentru aplicaţia Baza de pe Telegram că un fulger a lovit avionul, după care s-a oprit conexiunea radio şi au fost semnalate probleme în funcţionarea echipamentelor de la bordul aparatului de zbor, conform portalului newsru.com.

Conform primelor informaţii, la bord s-a declanşat un incendiu în timpul zborului, dar în imagini date publicităţii la câteva ore după accident se poate vedea aparatul atingând pista, apoi prăbuşindu-se şi luând foc.

Imediat după aterizare, pasagerii au fost evacuaţi pe tobogane în partea din faţă a avionului cuprins de flăcări, coloane de fum negru ridicându-se spre cer.

În alte înregistrări video făcute de martori se văd pasageri sărind pe pistă pentru a scăpa de foc. Într-o altă înregistrare realizată în interiorul cabinei piloţilor se vede un motor în flăcări, în timp ce se aud ţipete de panică.

Potrivit unor surse din cadrul serviciilor de urgenţă citate de media ruse, cele două cutii negre ale aparatului au fost găsite la locul accidentului şi au fost transmise deja anchetatorilor.

În total, 78 de persoane se aflau la bordul aparatului de zbor, care a fost nevoit să revină pe aeroportul Şeremetievo la câteva minute după decolare cu destinaţia Murmansk (nord). Conform martorilor, aparatul a zburat în cerc deasupra regiunii capitalei ruse şi s-a întors de unde plecase.

‘Zborul Su-1492 a decolat aşa cum era prevăzut la ora locală 18:02 (15:02 GMT). După decolare, echipajul a raportat o anomalie şi a luat decizia de a se întoarce la punctul de plecare’, a indicat aeroportul într-un comunicat publicat duminică seara. ‘La 18:30, aparatul a efectuat o aterizare de urgenţă, după care s-a declanşat focul’, conform textului.

Potrivit Comitetului de anchetă, organismul responsabil cu cele mai importante investigaţii în Rusia, 41 de persoane şi-au pierdut viaţa în accident. Mai multe persoane au fost spitalizate.

‘Patru pacienţi au fost internaţi ieri (duminică). Trei se află în stare stabilă, sunt conştienţi şi respiră singuri. Toţi au leziuni termice prin inhalare’, a declarat agenţiei RIA Novosti directorul spitalului, Amiran Revişvili, adăugând că un alt rănit, de 51 de ani, se află în stare gravă.

Potrivit unei surse citate de agenţia oficială rusă TASS, printre persoanele care şi-au pierdut viaţa se află şi un cetăţean american.

Traficul aerian şi-a reluat activitatea normală luni dimineaţa pe aeroportul internaţional Şeremetievo, unul din principalele aeroporturi din capitala rusă, potrivit televiziunii publice.

Citește și: Trump se implică în criza din Orientul Milociu: ‘Susținem Israelul 100%’

O anchetă pentru încălcarea regulilor de securitate a fost deschisă, în timp ce preşedintele Vladimir Putin a prezentat condoleanţe rudelor victimelor, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Suhoi Superjet 100, primul avion civil conceput de Rusia postsovietică şi destinat să concureze cu brazilianul Embraer şi canadianul Bombardier pe piaţa avioanelor regionale, a fost o sursă de mândrie pentru ţară în momentul lansării sale. Cu toate acestea, el este extrem de criticat şi cu greu poate convinge în afara pieţei ruse.

Mai multe companii străine care l-au exploatat au preferat să reducă sau să oprească utilizarea sa, invocând probleme de siguranţă.

Lansarea sa a fost afectată de un accident aviatic în mai 2012, în timpul unui zbor demonstrativ în Indonezia, în care şi-au pierdut viaţa 45 de persoane.

Potrivit Reuters, care citează agenţia RIA, Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă din Rusia a anunţat că nu intenţionează să oprească la sol acest model de avion.