DISTRIBUIȚI
afp

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a acuzat marţi Statele Unite că tergiversează crearea zonei de securitate planificate în nord-estul Siriei, relatează dpa şi Reuters, potrivit agerpres.

„Există patrule comune, dar dincolo de acestea sunt doar măsuri cosmetice”, a declarat şeful diplomaţiei turce la Ankara.


Citeşte şi: Trei membri ai echipajului de pe cargoul eşuat în Atlantic au fost salvaţi (VIDEO)

„Constatăm că SUA intră într-un proces de stagnare (…) şi încearcă să determine Turcia să se obişnuiască cu acest proces”, a adăugat Cavusoglu.

El a calificat totodată abordarea Washingtonului faţă de acordul privind zona de securitate drept „foarte departe de a fi satisfăcătoare”.

Remarcile ministrului turc de externe survin în contextul în care marţi a venit la Ankara un grup de oficiali militari americani pentru a discuta despre zona de securitate prevăzută, a indicat Ministrul turc al Apărării.

Turcia şi SUA au început duminică misiunile comune de patrulare în nord-estul Siriei, conform acordului încheiat la 7 august.

Acordul dintre Ankara şi Washington prevede instituirea unei zone tampon între frontiera turcă şi zonele siriene controlate de miliţia kurdă sprijinită de Washington YPG (Unităţile de protecţie a poporului), la est de fluviul Eufrat, zonă ale cărei limite rămân neclare. Miliţia YPG, aliat-cheie al Washingtonului în combaterea Statului Islamic, este considerată în schimb grupare teroristă de Ankara.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat recent că forţele turce ar trebui să controleze un teritoriu cu o lăţime de circa 40 km şi să-i alunge pe combatanţii YPG.

Citeşte şi: Boris Johnson IGNORĂ legea şi nu va cere o nouă amânare a Brexitului

Marţi, ministrul de externe turc a asigurat că Turcia va „pătrunde în regiune şi o va curăţa la fel cum a curăţat-o de Statul Islamic şi PKK, prin operaţiunile Afrin şi Scutul Eufratului”.

Preşedintele turc ar urma să se întâlnească în scurt timp cu omologul său american Donald Trump în marja Adunării generale a ONU, notează dpa.

Săptămâna trecută, Erdogan a mai indicat între altele că Ankara intenţionează să trimită în zona de securitate ce urmează să fie creată 1 milion dintre cei 3,6 milioane de refugiaţi sirieni pe care îi găzduieşte pe teritoriul său.