DISTRIBUIȚI

sursa foto:  AP

În urmă cu doi ani, într-o excursie cu şcoala, James Fields a păşit în fostul lagăr de concentrare din Dachau (Germania) şi i-a mărturisit unui coleg că acolo „s-a întâmplat minunea”, scrie marţi Reuters despre neonazistul care a ucis o femeie şi a rănit 20 de oameni după ce a intrat cu maşina într-un grup de persoane care protestau faţă de un marş al naţionaliştilor albi la Charlottesville, statul Virginia. 

Mai multe persoane care au fost colegi cu Fields la Liceul Randall K. Cooper din Union, statul Kentucky, şi-l amintesc ca pe un tânăr furios, care vorbea cu admiraţie despre nazişti şi despre Adolf Hitler, relatează şi agerpres.


În timpul unei excursii cu şcoala, în iunie 2015, Fields a scuipat în direcţia unui monument dedicat soldaţilor ruşi din Germania şi a refuzat să facă duş pe motiv că nu voia să folosească ceea ce el a numit „acea apă murdară de porci”, potrivit unui alt coleg de clasă care îl cunoaşte pe Fields din copilărie. La Dachau, Fields părea „un puşti într-un parc de distracţii”, a povestit fostul coleg, sub rezerva anonimatului, de teamă să nu devină o ţintă. „Citea fragmente din Mein Kampf, iar noaptea asculta muzică de propagandă nazistă”, a declarat el pentru Reuters.

Citeşte şi: VIDEO – O staţie de metrou londoneză a fost EVACUATĂ. Un zgomot puternic s-a auzit şi peronul a fost cuprins de fum

Un alt coleg de clasă din liceu, Morgan Stidham, a mărturisit că nu-l cunoştea prea bine pe Fields, dar că nu l-a văzut niciodată făcând ceva violent. „L-am auzit doar vorbind despre chestii privind nazismul şi despre cât de grozav era Hitler”, a spus Stidham.

Caleb Orndorff, un bărbat de culoare, şi el fost coleg cu tânărul neonazist, a povestit că el şi fratele lui au avut o altercaţie verbală cu Fields şi că acesta le-a adresat injurii rasiste.

Fostul profesor de istorie al lui Fields, Derek Weimer, a vorbit cu mai multe ziare din SUA despre fascinaţia acestuia faţă de Hitler. „Prima mea senzaţie a fost: Am dat greş, am dat greş”, a declarat Weimer publicaţiei Toledo Blade.

Imediat după ce a terminat liceul, în 2015, Fields a intrat în armată, dar a abandonat în decembrie, nereuşind să se ridice la standardele de antrenament, a anunţat armata într-un comunicat.

James Alex Fields

Mama lui Fields, Samantha Bloom, a povestit că fiul ei i-a spus că va participa la marşul din Virginia, dar nu i-a menţionat despre ce anume este vorba, potrivit aceleiaşi publicaţii. „Am crezut că are legătură cu (preşedintele american Donald) Trump. Încerc să nu mă amestec în opiniile lui politice”, a explicat femeia.

Citeşte şi: SUA şi Japonia se fac SCUT în faţa rachetelor nord-coreene

Potrivit EFE, presa locală a mai scris că Samantha Bloom a sunat la poliţie de cel puţin două ori din cauza atitudinii şi ameninţărilor proferate de tânăr la adresa ei. Primul apel telefonic a avut loc în 2010, când Fields avea doar 13 ani. În discuţia cu poliţia, Samantha Bloom, care suferă de o dizabilitate şi foloseşte un scaun cu rotile, a explicat că fiul ei a lovit-o în cap şi a ameninţat-o să o mai lovească, după ce femeia i-a interzis să se mai joace pe calculator. Mama, care s-a închis în baie pentru a putea suna la poliţie, a povestit că tânărul era sub tratament medical pentru controlul temperamentului.

În al doilea apel, survenit în octombrie 2011, Bloom a reclamat că Fields avea o atitudine „foarte ameninţătoare la adresa ei” şi că ea nu simţea „că poate controla situaţia”. O lună mai târziu, poliţia a revenit la domiciliul familiei când o persoană a cărei identitate nu a fost făcută publică a alertat forţele de ordine că Fields a scuipat-o în ochi pe Bloom, că a ameninţat-o cu un cuţit şi că ea voia ca băiatul să fie internat. Potrivit cotidianului The Washington Post, după acest apel la poliţie, Fields a fost internat într-un centru de detenţie pentru minori.

Reuters relatează că Fields şi mama sa s-au mutat din nordul statului Kentucky în oraşul Maumee, din nord-vestul statului Ohio în urmă cu un an, pentru că femeia găsise un loc de muncă în acest stat, potrivit The Blade. În urmă cu câteva luni, Fields s-a mutat singur într-un apartament şi a călătorit în Virginia pentru marşul de sâmbăta trecută.

Citeşte şi: Paradisul insulelor greceşti este PÂRJOLIT de incendiile de vegetaţie

Tatăl lui Fields a fost omorât de un şofer beat, cu câteva luni înainte de naşterea tânărului, a relatat The Washington Post, citând un unchi a cărui identitate nu a fost făcută publică.

Fields, în vârstă de 20 de ani, a compărut luni în faţa unui tribunal, via unei legături video, iar judecătorul i-a respins cererea de eliberare pe cauţiune. Tânărul, care a vorbit puţin în timpul audierii, a declarat că oricum nu avea bani ca să achite cauţiunea, deoarece câştigă doar 325 de dolari pe săptămână de la o firmă de securitate.

În faţa tribunalului, naţionalişti albi şi antifascişti s-au înjurat, însă poliţia a desfăşurat efective numeroase şi nu au avut loc incidente. Publicaţia Vice a relatat că unii dintre cei mai cunoscuţi neonazişti din SUA s-au prezentat la tribunal, luni, pentru a-şi manifesta sprijinul pentru James Alex Fields, cel puţin trei naţionalişti albi protestând faţă de trimiterea în judecată a lui Fields, iar un altul a strigat „Heil victoria!”

Matt Heimbach, un cunoscut naţionalist alb din Indiana, a fost şi el prezent în faţa tribunalului şi a promis că naţionaliştii albi vor reveni în forţă la Charlottesville. Heimbach este descris de Southern Poverty Law Center drept „reprezentantul noii generaţii de naţionalişti albi”, creditată cu înfiinţarea unui număr de organizaţii studenţeşti ale naţionaliştilor albi în Maryland şi care este în prezent „un vorbitor constant în circuitul discursurilor dreptei radicale”.

Pe de altă parte, persoane care se declară împotriva supremaţiei albilor au doborât luni de pe soclu o statuie confederată în Durham, oraş cu circa 260.000 de locuitori din statul Carolina de Nord, relatează dpa. Protestatarii au dat jos statuia din 1924, care înfăţişa un soldat care reprezenta trupele care au luptat în statele sudice în timpul războiului civil din SUA, a relatat postul de radio WNCN. Manifestanţii au legat o funie de gâtul statuii şi au smuls-o de pe soclu. Odată la pământ, s-au urcat cu picioarele pe ea.

Dezbaterea pe tema statuilor şi simbolurilor sudiste a început în SUA după ce Dylann Roof, un tânăr naţionalist alb fascinat de Confederaţie, a asasinat în iunie 2015 nouă credincioşi într-o biserică frecventată de persoane de culoare în Carolina de Sud. Autorităţile au început atunci să retragă unele dintre statui şi simboluri ale Confederaţiei, aflate în număr mare în statele sudice ale SUA. Se estimează că în prezent mai există încă 1.500 de statui de acest tip pe teritoriul unor state din sudul SUA.