DISTRIBUIȚI

Apa murdară din viituriile care au avut loc în nordul Australiei a ajuns la Marea Barieră de Corali, spun oamenii de ştiinţă, citaţi de BBC, potrivit news.ro.

Viiturile sunt rezultatul mai multor săptămâni de ploi în Queensland. Imaginile captate arată că apa s-a împrăştiat pe aproximativ 60 de kilometri de la mal.


Citește și: Congresul american aprobă bugetul și evită un nou shutdown

Cercetătorii se tem că apa plină de sedimente va bloca pătrunderea luminii şi asfixierea coralilor. Ei au început să facă teste.

Marea Barieră de Corali, localizată în Marea Coralilor, este zonă de patrimoniu mondial. Ea are o suprafaţă de 344.400 de kilometri pătraţi.

Revărsările din ultimele săptămâni au afectat aproximativ 600 de kilometri liniari, au mai spus cercetătorii. Apa nu s-a dispersat datorită lipsei vântului.

Citește și: O delegație a Parlamentului European pleacă în Venezuela

„Cea mai mare îngrijorare la acest moment o reprezintă reducerea luminii, care, dacă persistă, în anumite cazuri vom putea vedea o sufocare a sistemului”, a spus Jane Waterhouse, cercetător la secţia TropWater a James Cook University.

Ea a adăugat că vântul puternic ar putea tempera impactul.

Reciful este supus deja unei ameninţări – aceea a decolorării coralilor din cauza încălzirii apei. El a fost afectat şi de cicloane şi de anumite specii de stele de mare.