DISTRIBUIȚI
Reader's Digest

Un oficial guvernamental de rang înalt a confirmat marţi că apa de la robinet distribuită în partea sud-estică a oraşului Hanoi este contaminată cu stiren, o substanţă cancerigenă, a anunţat mass-media din Vietnam, citată de DPA, potrivit agerpres.

Din 10 octombrie, rezidenţii din capitala Vietnamului au fost aprovizionaţi cu apă curentă poluată, mulţi dintre ei raportând un miros similar plasticului ars şi care emana din apa de la robinet. Cei mai mulţi dintre ei au ales imediat să consume doar apă îmbuteliată.


Citește și : Marea Britanie SUSPENDĂ exportul de arme în Turcia

Potrivit cotidianului VnExpress, mirosul a apărut după ce un camion de 2,5 tone, neidentificat, a deversat ulei într-un braţ al Râului Roşu, aflat la nord-est de Hanoi, pe 8 octombrie.

Viwasupco, compania însărcinată cu tratarea apei curente în această regiune, ar fi fost la curent cu incidentul, dar nu a alertat oficialităţile locale şi a continuat să furnizeze apă curentă pentru locuitorii din Hanoi.

Oficialii din Hanoi consideră că această companie trebuie să îşi asume responsabilitatea.

Hoang Van Thuc, directorul adjunct al Administraţiei Vietnameze pentru Mediu, a spus că poluarea apei este „un grav şi iresponsabil act de vandalism”, care a afectat mii de oameni în Hanoi.

Marţi, preşedintele consiliului municipal din Hanoi, Nguyen Duc Chung, a confirmat într-o întâlnire cu preşedintele ţării, Nguyen Phu Trong, că apa furnizată de acea companie este contaminată. Potrivit unor teste, concentraţiile de stiren prezente în apa curentă din anumite zone ale capitalei vietnameze sunt de aproape patru ori mai mari decât dozele admise şi considerate normale.

Citește și : Josep Borrell, viitorul șef al diplomaţiei europene, critică dur atitudinea separatiștilor catalani

Apă îmbuteliată va fi distribuită în regim de gratuitate tuturor persoanelor din zonele afectate.

Stirenul este un compus organic şi un lichid inflamabil, utilizat pentru a fabrica polistiren, fibră de sticlă, cauciuc şi latex. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), expunerea prelungită la vaporii de stiren cauzează iritaţii la nivelul pielii, ochilor, tractului respirator şi sistemului nervos central, fiind observate, de asemenea, dovezi ce atestă că substanţa în cauză este cancerigenă.