DISTRIBUIȚI
Yahoo Finance

Mai multe probe prelevate din Golful San Francisco, California, au dezvăluit prezenţa unor fragmente şi microparticule de îmbrăcăminte, folii de plastic şi anvelope, potrivit unui studiu publicat miercuri, relatează AFP, potrivit agerpres.

Microplasticele măsoară mai puţin de 5 milimetri şi sunt adesea invizibile cu ochiul liber. Termenul de microparticule este folosit atunci când compoziţia chimică nu a fost confirmată.


Citește și : Phenianul a numit un nou director general al departamentului pentru afaceri cu SUA

Cercetători de la San Francisco Estuary Institute şi 5 Gyres Institute au prelevat probe timp de trei ani din diferite puncte ale acestui mare golf care se întinde de-a lungul Silicon Valley.

Cercetătorii au descoperit că apa de ploaie care se varsă în golf este principala sursă de microparticule. Aproape jumătate dintre particule aveau o „textură cauciucată”. Analizele au arătat că în majoritatea cazurilor este vorba despre cauciuc natural sau sintetic … „a cărui potenţială sursă este uzura anvelopelor”, scriu cercetătorii.

Apa de ploaie ar „mătura” fragmentele de anvelope de pe şosele către golf, care ajung apoi în ocean.

În ceea ce priveşte apa care provine din staţiile de epurare, aceasta conţine o mulţime de microplastice cu sursă textilă, precum acrilic şi poliester, care provin probabil din spălarea hainelor la maşinile automate, şi microbile provenite din produse de igienă şi înfrumuseţare.

Citește și : Marea Britanie aşteaptă răspunsul Uniunii Europene la noua sa propunere privind Brexitul (Barclay)

Au fost găsite, de asemenea, numeroase microplastice din polietilenă, provenind probabil de la articole de plastic de unică folosinţă şi de la ambalaje din folii de plastic.

Autorii au afirmat că prin acest studiu au dorit să stabilească un prim inventar al surselor de microplastice. „Studiul microplasticelor este abia la început”, au concluzionat ei.