DISTRIBUIȚI

Anunţul făcut miercuri de preşedintele rus Vladimir Putin privind înaintarea candidaturii sale pentru un al patrulea mandat în alegerile prezidenţiale din martie 2018 a fost primit în Rusia cu bucurie de mai mulţi oameni politici, dar şi cu iritare de către opoziţie, informează AFP, conform agerpres .

‘Această decizie le va permite ruşilor să aibă încredere în viitorul lor’, şi-a exprimat satisfacţia preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, citat de agenţia de presă RIA Novosti.


Vladimir Putin, 65 de ani, ‘a făcut întotdeauna tot ce-i stă în putere pentru a apăra oamenii şi ţara în momentele cele mai grele’, a subliniat el.

Citește și : Italia : În jur de 200 de jurnalişti beneficiază de protecţia poliţiei

‘Societatea există astăzi pentru că Vladimir Putin rămâne preşedinte, iar aceasta are o mare importanţă’, a estimat fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, citat de agenţia de presă TASS.

La rândul său, opozantul numărul unu al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a declarat că un nou mandat ar fi ‘un pic cam prea mult’ pentru Putin, la putere în Rusia de 17 ani şi care va depăşi, în cazul unei realegeri aproape sigure, recordul lui Leonid Brejnev, care a condus Uniunea Sovietică din 1964 până în 1982.

‘Propun să nu acceptăm’, a scris Navalnîi pe contul său de Twitter.

Potrivit lui Maxim Katz, deputat în consiliul legislativ al Moscovei şi blogger al opoziţiei, după anunţul lui Vladimir Putin ruşii ‘trebuie să se aştepte din nou la cel puţin 6 ani de umilinţă şi ruşine naţionale’.

‘În timpul ultimilor şase ani, acest om a distrus reputaţia şi economia ţării noastre’, a notat Katz pe blogul său, făcând aluzie la sancţiunile economice occidentale legate de criza ucraineană şi la acuzaţiile de dopaj instituţionalizat.

Pe reţelele sociale ruse, au fost postate numeroase mesaje ironice precum ‘Ce bucurie! El NU pleacă!’, ‘Ce surpriză!’ sau ‘Oare cineva se îndoia?’.