DISTRIBUIȚI
politico.com

Rezultatul primului tur al alegerilor prezidenţiale din Afganistan nu va fi publicat mai devreme de 14 noiembrie, cu aproape o lună mai târziu decât s-a prevăzut, ceea ce riscă să alimenteze şi mai mult suspiciuni de fraudă, relatează AFP, potrivit news.ro .

Primul tur al alegerilor s-a desfăşurat la 28 septembrie, iar rezultatele urmau să fie anunţate la 19 octombrie.


Citește și : Trump, așteptat să facă un anunţ ‘foarte important’

Însă Comisia Electorală a anunţat săptămâna trecută că acestea vor întârzia şi a precizat duminică faptul că vor fi dezvăluite la 14 noiembrie.

Preşedinta comisiei, Hawa Alam Nuristani, care a anunţat amânarea, a declarat că mai multe incidente au încetinit numărarea voturilor şi că această comisie nu vrea ”să sacrifice transparenţa în favoarea vitezei”.

Între aceste incidente este vorba despre o tentativă de piratare dintr-o sursă necunoscută sistemului Dermalog – furnizroul germn al maşinilor biometrice menite să evite ca persoane să voteze de mai multe ori -, au declarat oficiali.

Citește și : Liderul unei grupări jihadiste a fost ucis

Marţi, doi poliţişti au petrecut noaptea în principalul centru de date electorale, care ar fi trebuit să fie închis.

Versiunea oficială – potrivit căreia aceştia voiau doar să se adăpostească de frig – a fost catalogată drept ridicolă de susţinătorii lui Abdullah Abdullah, principalul rival al preşedintelui în exerciţiu Ashraf Ghani.