DISTRIBUIȚI
ABC

Autorităţile iraniene au anunţat sâmbătă dimineaţă testarea cu succes a unei noi rachete cu rază medie de acţiune, care ar putea să lovească o ţintă situată la o distanţă de până la 2.000 de kilometri. Acest ultim test a avut loc în ciuda condamnărilor venite de la Washington şi după ce preşedintele Trump a criticat dur programul balistic al Teheranului, precum şi acordul nuclear semnat în urmă cu doi ani între marile puteri şi Iran, relatează BBC.

Televiziunea de stat a transmis imagini cu lansarea rachetei Khoramshahr, dar nu a dat mai multe detalii despre când a avut loc ultimul test cu rachetă al Republicii Islamice.


În urmă cu doar o zi, preşedintele iranian a anunţat că ţara sa are de gând să-şi mărească puterea militară pentru a descuraja orice ameninţare împotriva Teheranului.

Racheta Khoramshahr a fost prezentată pentru prima dată vineri, la o paradă militară din Teheran.

Situaţia diplomatică dintre cele două ţări s-a complicat drastic de la preluarea preşedinţiei de către Donald Trump, care a ameninţat din timpul campaniei electorale că va pune capăt acordului istoric semnat de puterile internaţionale cu liderii Iranului.

Statele Unite au anunţat în luna iulie o nouă serie de sanţiuni împotriva Teheranului pentru programul balistic iranian, precum şi pentru o presupusă susţinere financiare a organizaţiilor teroriste din Siria şi Irak.

De asemenea, americanii au impus sancţiuni şi pentru un test balistic din luna ianuarie, susţinând că acesta reprezintă o violare a ”spiritului” acordului nuclear dintre marile puteri ale lumii şi Iran.

Preşedintele Trump va vorbi pe 15 octombrie în faţa congresmenilor, pentru a-şi prezenta concluziile cu privire la respectarea acordului nuclear de către Iran.

La Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, liderii americani şi iranieni au schimbat replici dure în faţa reprezentanţilor celor 194 de state membre ale ONU.

Preşedintele Trump a inclus Iranul în lista unui mic grup de ”regimuri necinstite”, susţinând că executivul iranian este înclinat spre ”moarte şi distrugere”, în vreme ce acordul nuclear reprezintă o ruşine pentru Statele Unite.

Preşedintele Iranului, Hassan Rohani, l-a catalogat în schimb drept ”ignorant, absurd şi adept al retoricii urii” pe Donald Trump.