DISTRIBUIȚI
insurechance.com

Agenţia americană de cotare financiară Standard & Poor’s Global Ratings a plasat calificativul Cataloniei sub o supraveghere negativă, din cauza escaladării confruntării între separatiştii catalani şi Guvernul spaniol, în urma referendumului de autodeterminare interzis de duminică, relatează AFP.

Semnalând astfel că ar putea să modifice cota  (B+/B) a Cataloniei în următoarele trei luni, S&P Global Ratings a explicat într-un comunicat că există riscul ca ”această escaladare să dăuneze coordonării şi comunicării între cele două Guverne, care sunt esenţiale capacităţii Catalaniei de a-şi rambursa integral datoria la timp”.


Agenţia americană spune că ”nu exclude ca această cooperarea financiară între Guvernele regional şi central să slăbească în lunile următoare”.

Ea ar putea să scadă nota Cataloniei cu unul sau două trepe, în cazul în care relaţiile dintre Madrid şi Barcelona pun în discuţie obligaţiile Cataloniei cu privire la datoria sa pe termen scurt şi susţinerea financiară a Spaniei faţă de această regiune separatistă.

În schimb, agenţia ar putea să confirme nota, în cazul în care disensiunile politice se disipează.

Catalonia afişează o datorie publică reprezentând 35,2% din PIB-ul său (75,4 miliarde de euro la sfârşitul lui martie) şi este nevoită să recurgă cu regularitate la lichidităţi dintr-un fond special al statului spaniol.

Regiunea denunţă o repartizare inechitabilă a fondurilor publice în Spania, responsabilă de asfixia sa financiară, ceea ce Madridul contestă.

După referendumul de autodeterminare interzis de duminică, marcat de violenţe ale poliţiştilor, tonul a continuat să urce între Madrid şi Barcelona.

Galvanizaţi de scrutin, urmat de o grevă generală şi manifestaţii a sute de mii de persoane, liderii separatişti ai cataloniei repetă că ei vor proclama independenţa în zilele următoare, în pofida avertismentului regelui Spaniei.

Curtea Constituţională spaniolă a suspendat temporar, joi, o sesiune a Parlamentului regional catalan prevăzută luni, în care urmau să fie discutate sau chiar adoptate planuri în vederea secesiunii.