DISTRIBUIȚI
Chicago Tribune

Secretarul de stat american Antony Blinken a apărat vineri, într-un dialog cu omologul său israelian Gabi Ashkenazi, necesitatea de a se acorda palestinienilor drepturi egale cu cele ale israelienilor, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, transmite AFP, potrivit agerpres

„Secretarul de stat a subliniat convingerea acestui executiv că israelienii şi palestinienii ar trebui să se bucure de un grad egal de libertate, securitate, prosperitate şi democraţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, după o conversaţie telefonică între Blinken şi Ashkenazi.


Citește și : Administrația Biden ridică sancţiunile impuse de Trump Curţii Penale Internaţionale

Cei doi au menţionat în special „asistenţa umanitară pentru palestinieni”, în contextul în care administraţia Biden a reluat acordarea ajutorului bilateral pe care fostul preşedinte american Donald Trump îl întrerupsese.

„Secretarul de stat a reiterat sprijinul puternic al Statelor Unite pentru Israel şi securitatea sa”, a adăugat Ned Price.

După patru ani de politică americană extrem de favorabilă Israelului în timpul administraţiei Trump, când Ierusalimul a fost recunoscut drept capitală a Israelului – ceea ce a provocat o întrerupere a dialogului dintre Washington şi palestinieni -, administraţia Biden reia, parţial, o diplomaţie care se conformează mai mult consensului internaţional.

Citește și : Persoanele vaccinate din SUA îşi pot relua călătoriile în zonele cu ‘risc scăzut’ (CDC)

Deşi a decis să nu anuleze decizia privind recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului, noua administraţie americană pledează din nou deschis pentru „soluţie celor două state”, în mare parte abandonată de fostul executiv republican.

Administraţia Biden consideră Cisiordania un teritoriu ocupat, apreciind că activităţile legate de coloniile israeliene „agravează tensiunile” şi „contravin eforturilor de promovare a unei soluţii negociate cu două state” a declarat joi Ned Price.