DISTRIBUIȚI
PBS

Statele Unite ale Americii pot „câştiga competiţia cu China” şi „revigora” alianţele care au avut de suferit în administraţia preşedintelui Donald Trump, afirmă secretarul de stat desemnat al preşedintelui ales al SUA Joe Biden, Antony Blinken, audiat marţi în Senat, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Putem revigora alianţele noastre fundamentale ca mijloc de creştere a influenţei noastre în lume. Împreună suntem mai bine poziţionaţi pentru a contracara ameninţările din partea Rusiei, Iranului şi Coreei de Nord şi pentru a apăra democraţia şi drepturile omului”, declară Blinken, potrivit unor extrase din discursul său în faţa senatorilor, pus în avans la dispoziţia presei de echipa sa.


Citeşte şi: Trump deschide porţile SUA pentru europeni şi brazilieni

Pe lângă reînnoirea alianţelor, viitoarea administraţie îşi propune şi să demonstreze că America „revine” pe scena internaţională şi în forurile multilaterale, marcând o ruptură cu viziunea suveranistă şi unilateralistă din epoca Trump.

„Leadershipul american contează încă”, pledează Blinken în discursul său, notând însă că „niciuna din marile provocări din momentul de faţă nu poate fi rezolvată de o ţară care acţionează singură, chiar dacă este atât de puternică cum sunt SUA”.

Vezi şi: O basculantă a strivit cel puţin 15 muncitori care DORMEAU pe marginea drumului (VIDEO)

„Ghidaţi de aceste principii, putem depăşi criza COVID, cea mai mare sfidare comună după al doilea război mondial,” şi „putem înfrunta ameninţarea existenţială pe care o reprezintă schimbarea climei”, mai spune secretarul de stat nominalizat.

Antony Blinken (58 de ani) este audiat marţi după-amiază de senatori, care se vor pronunţa în zilele următoare prin vot în privinţa nominalizării sale.