DISTRIBUIȚI
Iran Press

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken şi ministrul de externe rus Serghei Lavrov vor fi prezenţi la reuniunea miniştrilor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), la sfârşitul săptămânii viitoare, la Stockholm, a anunţat vineri preşedinţia suedeză a organizaţiei, relatează AFP, potrivit agerpres.

Este pentru prima dată din 2017 când miniştrii american şi rus vor fi prezenţi împreună la reuniunea anuală a miniştrilor, a subliniat omologul lor suedez Ann Linde, în timpul unei conferinţe de presă.


Citește și : Australia acuză China de acţiuni ALARMANTE în contrast cu retorica pacifistă

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, un forum internaţional în care Statele Unite şi Rusia sunt ambele membre, s-a străduit să aibă un rol sporit de la invazia Crimeei în 2014 şi revenirea tensiunilor Est-Vest.

Printre mai multe declaraţii, Suedia va înainta OSCE un text privind Ucraina care, după toate probabilităţile, va fi blocat de Moscova, în special pentru că afirmă că Crimeea se află în Ucraina.

Reuniunea din 2 şi 3 decembrie survine pe fondul tensiunilor la graniţa dintre Ucraina şi Rusia, unde Kievul şi Occidentul se tem de o ofensivă din partea Moscovei.

”Trebuie să fim mereu cu ochii deschişi, dar nu există niciun semn că Rusia nu îşi va onora angajamentele”, a afirmat Ann Linde, care s-a întâlnit cu Lavrov la Moscova, săptămâna trecută.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări vineri că ţara sa este ”pe deplin pregătită” pentru o posibilă escaladare militară cu Moscova, acuzată că a desfăşurat noi trupe în apropierea graniţelor ucrainene.

Săptămâna viitoare urmează să fie discutat şi dosarul migranţilor la graniţa Belarus cu Uniunea Europeană.

În total, sunt anunţaţi în jur de 50 de miniştri, între care britanica Liz Truss şi miniştrii de externe ucrainean şi belarus, potrivit Stockholmului.

Citește și : Soţii Biden au petrecut Ziua Recunoştinţei în casa unui prieten multimilionar

Organizată într-un centru de conferinţe lângă aeroportul din Stockholm Arlanda, reuniunea ar urma să se poată desfăşura în formatul prevăzut, care este deja relativ redus, în pofida recrudescenţei COVID-19 şi a apariţiei unei noi variante problematice din Africa de Sud.

Suedia, care deţine în 2021 preşedinţia prin rotaţie a OSCE, urmează să predea ştafeta Poloniei pentru 2022.