DISTRIBUIȚI

Secretarul de stat american Antony Blinken se va întâlni în această săptămână cu ministrul chinez al afacerilor externe Wang Yi, pe marginea unei conferinţe la Bali, a anunţat marţi Departamentul de Stat, relatează AFP, potrivit agerpres

Cei doi responsabili, care s-au văzut ultima dată în octombrie, vor discuta pe marginea unei reuniuni ministeriale a G20, pe fondul puternicelor tensiuni în jurul unei serii de chestiuni, între care şi Taiwanul.


Citește și :  Premierul ucrainean: Oligarhii ruși ar trebui să plătească nota de plată pentru reconstrucție

Aceste discuţii vor avea loc într-un moment în care preşedintele american Joe Biden se pregăteşte de o întâlnire cu omologul său chinez Xi Jinping, care nu a efectuat deplasări în străinătate de la începutul pandemiei de COVID-19.

Antony Blinken va avea de asemenea o întrevedere cu omologul său indonezian, între alţii, apoi se va deplasa sâmbătă în Thailanda.

Întâlnirile între reprezentanţii SUA şi China, altădată curente, s-au oprit aproape cu totul în timpul pandemiei şi pe fondul creşterii tensiunilor între cele mai mari două economii ale lumii.

Antony Blinken şi consilierul pentru securitate naţională al lui Joe Biden, Jake Sullivan, s-au întâlnit în martie 2021 în Alaska cu omologii lor chinezi cu prilejul unei reuniuni care s-a transformat într-o etalare inedită a profundelor lor dezacorduri.

Pe lângă comerţ, China şi SUA au în primul rând disensiuni în privinţa Taiwanului.

Washingtonul şi Beijingul diferă radical şi în privinţa răspunsului privind războiul din Ucraina. Dacă americanii au preluat şefia ripostei occidentale împotriva Rusiei, chinezii insistă dimpotrivă asupra apropierii lor de regimul lui Vladimir Putin.

Citește și : Şeful spionajului militar ucrainean: Războiul declanşat de Rusia în Ucraina s-ar putea încheia anul viitor

 

China a sporit, de exemplu, în mod spectaculos achiziţiile de petrol rusesc.

Rivalitatea cu gigantul asiatic este prioritatea strategică afişată de Joe Biden, care încearcă să contracareze ambiţiile Beijingului în Asia şi în Pacific şi, la nivel mai amplu, în lume.