DISTRIBUIȚI
Chicago Tribune

Secretarul de stat american Antony Blinken a părăsit luni Washingtonul cu destinaţia Bruxelles, unde urmează să discute cu aliaţii SUA din cadrul NATO o serie de dosare fierbinţi, între care programul nuclear iranian şi tensiunile ruso-ucrainene, relatează France Presse, potrivit agerpres.   

Şeful diplomaţiei americane urmează de asemenea să abordeze şi problema Afganistanului, în contextul în care continuarea misiunii de instruire a NATO este în suspensie, întrucât acordul încheiat de talibani cu administraţia fostului preşedinte Donald Trump prevede plecarea tuturor trupelor străine până la 1 mai. Or, potrivit lui Joe Biden, va fi „greu de respectat” acest termen.


Citește și : Raport OIAC: Damascul a folosit arme chimice într-un atac din 2018

Blinken se va alătura la Bruxelles secretarului american al apărării Lloyd Austin, care se va deplasa la cartierul general al NATO, unde ar urma să discute în special tensiunile provocate de Rusia, acuzată de o comasare a trupelor sale la frontiera cu Ucraina.

Ministrul american al apărării efectuează un miniturneu peste Ocean, care cuprinde vizite la aliaţii-cheie ai Washingtonului: Israel, Germania şi Regatul Unit.

La Viena sunt în curs de desfăşurare discuţii într-o încercare de a readuce SUA în acordul internaţional din 2015 cu privire la programul nuclear iranian. Acest pas ar trebui să fie urmat de ridicarea sancţiunilor americane impuse împotriva Teheranului după retragerea Statelor Unite din pact în 2018. Însă respectivele demersuri diplomatice s-au complicat după incidentul survenit la o uzină de îmbogăţire a uraniului din Natanz, în Iran, denunţat de Teheran ca fiind un atac israelian, potrivit AFP.

Citește și : Trump vrea ca un vaccin anti-covid să se numească TRUMPCINE şi-l desfiinţează pe Fauci: O NULITATE!