DISTRIBUIȚI
Chicago Tribune

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a promis joi, cu prilejul unei vizite surpriză în Afganistan, menţinerea unui ‘parteneriat durabil’ cu această ţară după retragerea trupelor americane, prevăzută să se finalizeze pe 11 septembrie, când se vor împlini exact 20 de ani de la atentatele din 2001, transmite AFP, potrivit agerpres

Antony Blinken s-a întâlnit cu preşedintele afgan Ashraf Ghani, precum şi cu înalţi responsabili americani la post în Afganistan, pentru a discuta cu aceştia anunţul făcut miercuri de preşedintele Joe Biden potrivit căruia a venit timpul ‘să se pună capăt celui mai lung război al Americii’, declanşat după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.


Citește și : Incendiu de pădure pe un munte din Mexic

‘Am dorit să demonstrez prin vizita mea angajamentul continuu al Statelor Unite faţă de Republica islamică a Afganistanului şi poporul său’, a declarat diplomatul american, după întrevederea cu preşedintele Ghani. ‘Parteneriatul se schimbă, dar parteneriatul este durabil’, a adăugat el.

Blinken a promis, de asemenea, că SUA îşi vor menţine ‘sprijinul diplomatic şi umanitar faţă de Afganistan, precum şi faţă de forţele sale de securitate şi de apărare’, şi îşi vor continua ‘eforturile în vederea facilitării procesului de pace afgan’, se arată într-un comunicat emis de palatul prezidenţial de la Kabul.

Şeful diplomaţiei americane s-a întâlnit şi cu Abdullah Abdullah, preşedintele Înaltului Consiliu pentru reconciliere naţională, organism guvernamental ce supervizează negocierile interafgane de la Doha, căruia i-a explicat că se deschide ‘un nou capitol pe care îl scriem împreună’.

Retragerea celor 2.500 de soldaţi americani care mai sunt prezenţi în Afganistan va începe la 1 mai, odată cu cea a militarilor NATO. Misiunea Resolute Support a Alianţei numără 9.600 de militari din 36 de ţări.

Numeroşi analişti consideră că această plecare ar putea să deschidă calea unui nou război civil sau să permită revenirea la putere a talibanilor, alungaţi la sfârşitul lui 2001.

Anunţul privind retragerea americană a provocat consternare în rândul societăţii civile afgane, care trăieşte cu teama zilnică de explozii şi atentate ţintite.

Citește și : Petrecerea jurnaliştilor de la Casa Albă a fost ANULATĂ

Preşedintele Ghani a declarat miercuri că ‘respectă’ decizia Statelor Unite’, fiind de părere că forţele afgane sunt ‘pe deplin capabile să-şi apere poporul şi ţară’, capacitate de care numeroşi observatori se îndoiesc.

În schimb, decizia americană i-a înfuriat pe talibani, care văd în ea o ‘încălcare evidentă a acordului de la Doha ‘, ce poate deschide calea pentru ‘toate contramăsurile necesare’ din partea lor, conform unui comunicat difuzat joi pe Twitter, la scurt timp după vizita lui Blinken.