DISTRIBUIȚI

Secretarul de stat american Antony Blinken a cerut luni o pace durabilă între Armenia şi Azerbaidjan şi s-a declarat încurajat de absenţa luptelor în ultimele zile, după o escaladare a violenţelor care ameninţa un proces de pace fragil între cele două ţări din Caucaz, informează AFP, potrivit agerpres.

„Suntem încurajaţi de faptul că luptele au încetat şi că nu au avut loc acte militare în ultimele zile”, a declarat şeful diplomaţiei americane în momentul în care i-a primit, la cererea sa şi pentru prima dată, pe omologul armean Ararat Mirzoian şi pe cel azer, Jeihun Bairamov.


Vezi şi: Patru persoane ucise în protestele din Iran – VIDEO – Black News

Antony Blinken a spus că a discutat cu cei doi miniştri de externe, care s-au arătat dispuşi „să facă pace”.

„Există o cale către o pace durabilă care va rezolva disputele”, a spus el, pledând pentru o „diplomaţie activă”, „cea mai bună soluţie pentru toată lumea”.

Întâlnirea a avut loc într-un hotel din New York, în marja Adunării Generale a ONU. La sosire, şeful diplomaţiei azere a declarat că este „deschis pentru discuţii”.”Trebuie să lucrăm cu toţii pentru o pace durabilă”, a spus el. A denunţat, în acelaşi timp,”anumite provocări armene”.

Citeşte şi: Taifunul Nanmadol face PRĂPĂD în Japonia (VIDEO)! Patru oameni au murit şi peste 100 au fost răniţi – Black News

Ciocnirile recente sunt cele mai intense după războiul din 2020 pentru controlul asupra enclavei Nagorno-Karabah, soldat cu peste 6.500 de morţi şi care a determinat Erevanul să cedeze teritorii Azerbaidjanului.