DISTRIBUIȚI

Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat luni despre situaţia din Afganistan cu omologii săi din China şi Rusia, ţări care şi-au manifestat deja intenţia de a avea contacte cu insurgenţii, transmite AFP, potrivit agerpres.  

Antony Blinken a discutat separat cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov şi cu cel chinez, Wang Yi, despre situaţia de securitate şi eforturile de evacuare din Kabul, a informat Departamentul de Stat, care nu a oferit însă prea multe detalii despre conţinutul discuţiilor.


Citește și : Londra aruncă vina în cârca lui Trump pentru situaţia din Afganistan

Autorităţile ruse au informat că Antony Blinken şi Serghei Lavrov au discutat despre „contactele ambasadei Rusiei cu reprezentanţii tuturor forţelor politice majore din Afganistan cu scopul de a contribui la asigurarea stabilităţii şi a ordinii publice”.

Cei doi „au fost de acord să continue consultările, cu participarea reprezentanţilor Chinei, Pakistanului, a altor ţări interesate şi a ONU, pentru a contribui la crearea condiţiilor prealabile iniţierii unui dialog inter-afgan inclusiv”, potrivit unui comunicat al ministerului rus de externe.

Rusia şi China şi-au intensificat contactele cu talibanii după decizia SUA de a părăsi Afganistanul.

Rusia, a cărei invazie în Afganistan, în 1979, s-a încheiat cu un eşec după zece ani de ciocniri cu luptătorii islamişti susţinuţi atunci de Washington, şi-a menţinut ambasada de la Kabul deschisă şi intenţionează să comunice cu talibanii.

Potrivit Rusiei, situaţia din Afganistan era în proces de stabilizare luni, talibanii asigurând „ordinea publică”.

Citește și : Austria nu-i mai vrea pe afgani în Europa şi propune o soluţie alternativă

Regimul de la Beijing a declarat luni că doreşte „relaţii de prietenie şi cooperare” cu Afganistanul condus de talibani.

Emisarul american Zalmay Khalilzad s-a consultat în mod regulat cu Rusia şi China în timpul negocierilor dintre fostul guvern afgan şi talibani, negocieri care au urmărit stabilirea unei împărţiri paşnice a puterii în Afganistan, dar care nu s-au concretizat.