DISTRIBUIȚI
ONU

Secretarul general al ONU, António Guterres, s-a declarat miercuri foarte preocupat de faptul că există ţări sărace care încă nu au primit nici măcar o doză de vaccin anti-COVID-19, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.  

El s-a exprimat astfel într-un mesaj transmis la începerea celui de-al XXVII-lea summit iberoamerican al şefilor de stat şi de guvern, care se desfăşoară în format hibrid în Andorra şi este axat pe combaterea în comun a pandemiei, cu accent pe problema vaccinării.


Citește și : Derek Chauvin, simbolul abuzurilor polițienești din SUA

António Guterres a criticat în acest mesaj ”naţionalismul periculos al vaccinurilor”, avertizând că dacă această situaţie nu va fi remediată procesul de vaccinare în ţările în dezvoltare s-ar putea prelungi ani la rând, ceea ce va întârzia procesul mondial de imunizare a populaţiei împotriva coronavirusului, deşi există schema globală COVAX care caută să asigure un acces cât mai echitabil la vaccinuri.

Pe de altă parte, el a atras atenţia asupra impactului pandemiei în zona Americii Latine şi Caraibelor, unde s-au înregistrat circa un sfert din decesele asociate COVID-19 la nivel global, în timp ce PIB-ul acestei regiuni a avut o scădere de 7,4%.

Într-o intervenţie anterioară, săptămâna trecută, Guterres a deplâns faptul că lupta împotriva pandemiei COVID-19, fie că este vorba despre vaccinare sau ajutoare economice, s-a dovedit până în prezent a fi un eşec al multilateralismului.

Citește și : Papa Francisc și-a programat o nouă vizită în Ecuador

”Numai zece ţări din lume concentrează 75% din vaccinările mondiale (…). Numeroase ţări nu au început încă să-şi vaccineze personalul sanitar şi cetăţenii cei mai vulnerabili. O penurie mondială de vaccinuri ameninţă sănătatea şi bunăstarea fiecăruia”, a remarcat secretarul general al ONU, insistând că ”avem nevoie de un acces echitabil la vaccinuri pentru toţi, peste tot”.