DISTRIBUIȚI
ONU

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a cerut miercuri preşedintelui american Joe Biden să propună o „nouă contribuţie naţională” ambiţioasă pentru următorii zece ani în lupta împotriva încălzirii globale, salutând totodată reangajarea americană în relaţia cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează AFP, potrivit agerpres.

„Aşteptăm cu nerăbdare leadership-ul Statelor Unite pentru a accelera eforturile globale” în vederea obţinerii neutralităţii carbonului „prin propunerea în special a unei noi contribuţii naţionale cu obiective ambiţioase pentru 2030”, a subliniat secretarul general al ONU într-un comunicat, salutând „cu căldură” anunţul Casei Albe privind revenirea SUA în Acordul de la Paris privind schimbările climatice.


Citește și: Coronavirusul MUTANT face prăpăd în Portugalia

Combaterea încălzirii globale presupune „un drum foarte lung de parcurs”, notează Antonio Guterres.”Criza climatică continuă să se înrăutăţească şi timpul se scurge pentru a limita creşterea temperaturii la 1,5 grade Celsius şi pentru a construi societăţi mai rezistente la schimbările climatice, care să ajute la protejarea celor mai vulnerabili”, avertizează Guterres.

Într-un comunicat separat, Antonio Guterres a salutat, de asemenea, reangajarea SUA în relaţia cu OMS.

Susţinerea OMS este absolut esenţială pentru eforturile lumii în vederea unui răspuns mai bine coordonat la COVID-19″, a subliniat secretarul general al ONU, care a criticat timp de un an lipsa unei cooperări internaţionale susţinute în vederea combaterii pandemiei.

Citește și: UE salută revenirea SUA în Acordul de la Paris

„A sosit timpul pentru unitate şi pentru comunitatea internaţională să lucreze împreună, solidar, pentru a opri acest virus şi consecinţele sale devastatoare”, a adăugat Guterres.

Potrivit acestuia, revenirea SUA poate contribui la garantarea „unui acces echitabil la vaccinuri pentru toate ţările”.