DISTRIBUIȚI
ONU

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a deplâns vineri răspunsul fragmentat la pandemia de coronavirus şi a făcut apel la o coordonare globală în privinţa vaccinurilor, relatează DPA, potrivit agerpres.

Într-un mesaj video adresat forumului anual al Premiului Nobel pentru Pace, Guterres a spus că lumea se confruntă cu „un duşman comun”, virusul.


Citește și : Norvegia amenință că își ÎNCHIDE apele pentru pescadoarele UE și britanice

„Din păcate, guvernele nu au oferit un răspuns comun la această ameninţare globală”, a spus el, adăugând că faptele şi orientările ştiinţifice oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ar fi trebuit să fie baza pentru o acţiune globală coordonată.

„Răspunsul a fost fragmentat şi haotic, cu ţări, regiuni şi chiar oraşe care concurează unele împotriva altora pentru bunurile esenţiale şi lucrătorii din prima linie”, a mai declarat secretarul general al ONU.

„Nu putem permite ca acelaşi lucru să se întâmple şi în privinţa accesului la vaccinurile împotriva COVID-19, care trebuie să fie un bun public global”, a adăugat el.

Guterres a spus că pandemia este o dovadă că lumea are nevoie de consolidarea multilateralismului şi de instituţii internaţionale mai puternice.

Citește și : BoJo s-a întors supărat de la Bruxelles: Este foarte posibil să NU avem un acord!

El a mai precizat că există inegalităţi în relaţiile de putere globale, evidenţiind în special componenţa Consiliului de Securitate al ONU.

„Naţiunile care s-au impus în urmă cu mai mult de şapte decenii au refuzat să ia în considerare reforme”, a declarat Guterres, cerându-le ţărilor africane şi lumii în curs de dezvoltare în sens larg să aibă o voce mai puternică în sistemul global de luare a deciziilor.