DISTRIBUIȚI

Secretarul general al ONU Antonio Guterres este „profund îngrijorat” de anunţul Phenianului privind posibilitatea reluării testelor nucleare şi cu rachete, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt Stephane Dujarric, transmite AFP, potrivit agerpres.

„Secretarul general speră foarte mult ca testele să nu se reia, în conformitate cu rezoluţiile relevante ale Consiliului de Securitate. Neproliferarea rămâne un pilon fundamental al securităţii nucleare globale şi trebuie păstrată” a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU.


Citește și : Trump îşi păstrează încrederea în Kim în dosarul nuclear nord-coreean

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat săptămâna aceasta că nu mai există motive pentru ca Phenianul să respecte un moratoriu auto-declarat asupra testelor cu rachete balistice intercontinentale şi bombe nucleare şi că o „nouă armă strategică” va fi prezentată în viitorul apropiat.

„Angajarea diplomatică este singura cale spre o pace durabilă”, a mai spus Dujarric.

Preşedintele Donald Trump care, în 2018, a devenit primul lider american care s-a întâlnit cu un lider nord-coreean – a declarat, după anunţul făcut de Kim Jong Un, că acesta a semnat o înţelegere privind denuclearizarea, iar liderul american consideră că Kim este un „om de cuvânt”.

Trump a invocat deseori moratoriul intrat în vigoare începând cu 2017 ca pe un semn că politica sa de angajare în dialogul cu Phenianul funcţionează.

Liderul nord-coreean s-a plâns că SUA au continuat exerciţiile militare comune cu Coreea de Sud, s-au dotat cu arme de ultimă generaţie şi au impus sancţiuni formulând, în acelaşi timp, „cereri asemănătoare gangsterilor”.

Luna trecută, Coreea de Nord a avertizat Washingtonul în legătură cu un posibil „cadou de Crăciun”, după expirarea, la sfârşitului anului 2019, a termenului acordat de Phenian SUA pentru a face concesii în cadrul discuţiilor privind denuclearizarea.

Citește și : Pompeo: Atacul împotriva ambasadei americane la Bagdad este opera unor ‘terorişti’

Experţii în Coreea de Nord au estimat că afirmaţiile liderului nord-coreean în cadrul unui discurs de o oră pronunţat în plenul partidului îi vizează, cel mai probabil, pe oficialii partidului, pe militari şi pe membrii guvernului, pregătind, de fapt, ţara pentru o nouă perioadă de dificultăţi economice, întrucât regimul se pregăteşte pentru un impas de lungă durată în relaţia cu SUA.

Principalele puncte ale discursului nu au vizat, aproape sigur, aspecte ce ţin de dezvoltarea armelor sau de o posibilă reluare a testelor, a apreciat Robert Carlin, un expert în problematica nord-coreeană al think tankului Stimson Center din Washington. „Înseamnă pregătirea economiei şi a oamenilor pentru o confruntare pe termen lung cu SUA”, a estimat expertul american, adăugând că mesajul nu mai funcţionează în sensul obţinerii unei ajustări a sancţiunilor, ci în cel al pregătirii pentru un trai sub impactul acestora.