DISTRIBUIȚI
ONU

Premiul Charlemagne (Karlspreis) îi va fi decernat în acest an secretarului general al ONU Antonio Guterres, pentru implicarea sa în apărarea valorilor europene, au anunţat marţi organizatorii, transmite dpa, potrivit agerpres.

Distincţia este acordată anual din 1950 de municipalitatea din Aachen (vestul Germaniei) unor personalităţi care contribuie la unitatea europeană sau la cooperarea între ţările europene. Totuşi, de 10 ori, în anii ’60-’70, premiul nu a fost acordat, în lipsa unui candidat suficient de merituos, potrivit organizatorilor.


Citește și : IRA revendică atacul din Londonderry

Fostul premier portughez Antonio Guterres este apreciat pentru activitatea sa în fruntea ONU, în cadrul căreia, conform asociaţiei Charlemagne, promovează valorile europene cum sunt pacea, libertatea şi democraţia.

Munca depusă de Guterres este cu atât mai importantă cu cât drepturile universale şi principiile democratice sunt supuse unor presiuni din ce în ce mai mari în perioada modernă, a subliniat purtătorul de cuvânt al asociaţiei Charlemagne, Juergen Linden.

Festivitatea de premiere este programată pentru 30 mai.

Anul trecut, premiul i-a fost decernat preşedintelui francez Emmanuel Macron.

Citește și : Theresa May insistă cu renegocierea Acordului Brexit