DISTRIBUIȚI
ONU

Secretarul general al ONU, António Guterres, a apreciat miercuri că mai este timp să se ajungă la un armistiţiu în Libia şi să se evite o mare confruntare pentru Tripoli, ceea ce ar fi „ce e mai rău” pentru această ţară, transmite EFE, potrivit agerpres.

„Este clar că suntem în faţa unei situaţii foarte periculoase şi că trebuie să o oprim”, le-a spus Guterres jurnaliştilor după o reuniune cu uşile închise a membrilor Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.


Citește și: Brexitul a fost AMÂNAT până la sfârșitul lui octombrie

Diplomatul portughez s-a aflat săptămâna trecută în Libia pentru a încerca să-l convingă pe mareşalul Khalifa Haftar, omul forte din estul ţării, să frâneze ofensiva militară de cucerire a capitalei.

„Este evident că apelul meu împotriva unei ofensive şi pentru încetarea ostilităţilor nu a fost ascultat”, şi-a exprimat regretul Guterres, care a insistat totuşi că este încă posibil să se ajungă la un armistiţiu.

„Încă e timp pentru o încetare a ostilităţilor şi pentru a evita ce e mai rău, adică o dramatică şi sângeroasă bătălie pentru Tripoli”, a mai arătat secretarul general al ONU.

El a adăugat că îl preocupă în mod special securitatea imigranţilor şi refugiaţilor care au fost surprinşi de lupte în capitala libiană.

Guterres a subliniat totodată că „nu există o soluţie militară” pentru conflict şi că doar o rezolvare politică, precum cea promovată de ONU, este fezabilă.

Consiliul de Securitate a analizat miercuri situaţia într-o reuniune convocată de Germania şi Regatul Unit, în care, potrivit surselor diplomatice, statele şi-au manifestat sprijinul pentru eforturile lui Guterres şi trimisul său, Ghassam Saleme.

În acelaşi timp, de-a lungul zilei, au avut loc noi lupte la sud de Tripoli între miliţiile aliate guvernului susţinut de ONU şi forţele lui Haftar, fără ca vreuna dintre părţi să reuşească un avans semnificativ.

Citește și: Principalele concluzii ale summit-ului privind Brexitul

Confruntarea a obligat Naţiunile Unite să amâne Conferinţa Naţională pentru Reconciliere în Libia, prevăzută pentru duminică, o reuniune ce era considerată cheie pentru progresul procesului politic.

Libia este un stat eşuat, victima haosului şi războiului civil, din 2011, după căderea dictaturii lui Muammar Gaddafi.

În prezent, există doi poli de putere: unul la Tripoli, un guvern impus de ONU şi susţinut de Uniunea Europeană, şi altul la Tobruk, în estul Libiei, sub conducerea lui Haftar.

De haosul creat profită zeci de miliţii şi grupări mafiote axate pe contrabanda cu arme, persoane şi combustibil care s-au transformat într-un adevărat motor al unui stat cu o economie distrusă.