DISTRIBUIȚI
ONU

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat luni că este îngrijorat de posibilitatea unei confruntări directe între Israel şi mişcarea Hezbollah din Liban, relatează Reuters.

Într-o declaraţie acordată presei în capitala Portugaliei, Lisabona, oraşul său natal, Guterres a afirmat că ultimele semnale din partea Israelului şi a mişcării Hezbollah, susţinută de Iran, au arătat voinţa ca acest lucru să nu se întâmple, însă „uneori este suficientă o scânteie pentru ca un astfel de conflict să izbucnească”, conform agerpres.


Hezbollah a transmis săptămâna trecută că ar putea acţiona împotriva instalaţiilor de petrol ale Israelului dacă va fi necesar, într-o dispută maritimă pe teme de energie între Liban şi Israel.

Citește și : Franţa şi-a reafirmat sprijinul faţă de acordul nuclear cu Iranul

Oficiali americani au mediat între cele două ţări după intensificarea tensiunilor, care au implicat şi o dispută privind un zid de la frontieră şi dezvoltarea arsenalului Hezbollah.

„Sunt profund îngrijorat în legătură cu escaladările greu de anticipat din întreaga regiune”, a spus Gutteres, făcând de asemenea referire la îngrijorările Israelului în legătură cu diferite miliţii din Siria care se apropie de frontierele sale.

„Cel mai rău coşmar ar fi o confruntare directă între Israel şi Hezbollah. Nivelul distrugerilor din Liban ar fi absolut devastator, prin urmare sunt multe motive de îngrijorare în legătură cu această situaţie”, a adăugat el.

Puternica mişcare şiită face parte din coaliţia de guvernare din Liban. Israelul consideră Hezbollah drept cea mai mare ameninţare de securitate de la frontierele sale.

Hezbollah a apărut în anii ’80 ca o mişcare de rezistenţă împotriva ocupaţiei israeliene din sudul Libanului. Cele două părţi rămân inamici înverşunaţi, însă nu a mai existat niciun conflict major între ele de la războiul de o lună din 2006.